Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi Glas Koncila

Zagreb (IKA )

Novi, 41. broj katoličkoga tjednika Glasa Koncila s nadnevkom 14. listopada otvara fotografija i tekst s početka 57. plenarnoga zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije koje se održava u Zagrebu, a među ostalim u znaku je i susreta hrvatskih nad/biskupa s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama mons. Paulom Richardom Gallagherom.

Pod naslovom »Antičestitka za Dan neovisnosti« glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić piše kako je hrvatskoj i svjetskoj javnosti upućena strašna laž da je u Sisku bio najveći i najzloglasniji dječji logor. »Predstavnici hrvatskih državnih vlasti ne bi smjeli sudjelovati ni na kojoj komemoraciji na kojoj se oživljavaju mitovi i komunistička i velikosrpska »istina«. Stoga je nedopustivo da su uopće sudjelovali izaslanici predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade na toj komemoraciji u Sisku, a ako su već i sudjelovali, trebali su se javno oduprijeti ondje izrečenim lažima. No mogu li si uzeti toliko slobode kad laž iznosi koalicijski partner vladajuće garniture?«, napisao je urednik Miklenić.

U intervjuu provincijal hrvatskih kapucina fra Jure Šarčević najavljuje obilježavanje 400 godina dolaska franjevaca kapucina u Zagreb, približavajući čitateljima taj važan događaj iz života Katoličke Crkve u hrvatskom narodu i njegovoj metropoli. » Kapucini su se znali kroz svoju povijest prilagoditi najrazličitijim apostolskim aktivnostima, ali uvijek vodeći računa o mudrom propisu Konstitucija: ‘Prvi apostolat manjega brata jest živjeti u svijetu evanđeoskim životom u istini, jednostavnosti i radosti’«, kazao je za Glas Koncila o. Šarčević.

Detaljan izvještaj – mimo stranica s inozemnim vijestima – donosi se o početku radnoga dijela Biskupske sinode o mladima i pozivu na kojoj sudjeluje 267 sinodskih otaca, 49 »slušača i slušačica«, među kojima su 34 mlade osobe, 23 »stručnjaka« te osam bratskih delegata, a sažetak promišljanja oblikovan je u naslovu teksta: » Udahnuti mladima viđenje budućnosti ispunjeno radošću evanđelja«.

Mladi suradnici Glasa Koncila na svojim su stranicama, potaknuti obilježavanjem Svjetskoga dana učitelja, prikazali izazove i ljepote toga zanimanja te učitelje predstavili kao »zvijezde vodilje kroz život«. Novi niz povijesnih feljtona započinje seriju o zaboravljenim hrvatskim velikanima, profesorima i znanstvenicima, a u prvom nastavku piše se o filozofu i prirodoznanstveniku o. Josipu Zanchiju.

Reportaže na duplerici Glasa Koncila ovoga puta donose dvije priče: sa sjevera i juga Hrvatske – iz župe Kutinska Slatina i sa Sutivana na otoku Braču.

Među brojnim vijestima i izvještajima ističu se oni: iz Marije Bistrice s 26. hodočašća hrvatskih vojnika, policajaca i branitelja, iz Zagreba sa znanstvenoga skupa o enciklici »Vjera i razum«, iz Zaostroga s proslava 550. obljetnice franjevačkoga samostana, iz Siska s biskupijskoga Dana obitelji te s misa zaziva Duha Svetoga u novoj akademskoj godini iz nadbiskupijskih središta.

Ključne riječi:
Glas Koncila