Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi „Glas Koncila“

Zagreb (IKA)

„Šteta je što je politički aspekt prevladao u požeškoj izjavi koja održava dominantan pristup prošlosti uobičajen gledanjima u suvremenoj srbijanskoj politici, u kojoj se ignorira 45 godina mira u kojima su poniknuli čitavi novi naraštaji, koji nemaju baš ništa s događanjima u II. svjetskom ratu, a svjedoci su, a mnogi i žrtve, rata devedesetih“, sažetak je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića pod naslovom „Politika guši ekumenizam“.

Naslovnica “Glasa Koncila” br. 4 u novoj 2019. godini posvećena je otvorenju 59. teološko-pastoralnoga tjedna u Zagrebu, čija je ovogodišnja središnja tema proročka dimenzija kršćana. Naslov: “S većom predanošću i bez predrasuda težiti većemu dobru Crkve i društva” popraćen je velikom fotografijom s otvorenja i ulomkom iz uvodnog govora kardinala Josipa Bozanića: »U vremenu u kojem se širi beznađe, pomanjkanje hrabrosti i konformizam s opravdanjem: ‘Svi tako rade’ ili: ‘Tako se oduvijek radilo’ potrebna je proročka snaga nade da se s većom predanošću i bez predrasuda, kao pojedinci i kao Crkva, zauzmemo za sadašnjost, težeći većemu dobru koje svima koristi u životu Crkve i društva«.

Glavni urednik Ivan Miklenić u komentaru pod naslovom „Politika guši ekumenizam“ osvrće se na susret episkopa Srpske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj i predstavnika Hrvatske biskupske konferencije, koji je održan u četvrtak 17. siječnja u Biskupskom domu u Požegi.
»Našemu je narodu potrebno više proroka«, naslovljen je središnji intervju s dr. Ivanom Bodrožićem, pročelnikom Katedre povijesti kršćanske literature i kršćanskoga nauka na KBF-u u Zagrebu. Među njegovim brojnim osvrtima o aktualnim crkvenim i društvenim temama vrijedi spomenuti prihvaćanje Istanbulske konvencije u Hrvatskome saboru: »Kad se radi o tako temeljnoj stvari, o uvođenju presedana koji će utjecati i na zakonodavstvo i na odgoj budućih naraštaja, pastiri su trebali pronaći konsenzus te progovoriti jasno i jednoglasno, a ne se dati izmanipulirati. Jednako tako smatram da bi u takvim slučajevima trebali na prikladan način, poštujući autonomiju laičkih organizacija, pomoći laicima da očuvaju potrebno jedinstvo kako bi u bitnim pitanjima svi, i pastiri i vjernici, govorili jednim glasom. Ovako su politički igrači učinili svoje.«

Domagoj Rogina u rubrici „Vjernici laici aktivni u Crkvi“ svjedoči o svojoj vjeri, odrastanju i zauzetosti u župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi i u tamošnjem mjesnome bratstvu Franjevačkoga svjetovnoga reda, u kojemu obavlja dužnost ministra – predsjednika.

Treći nastavak teološkog osvrta posvećenog 70-godišnjici usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima već samim naslovom privlači pozornost: “‘Čovječe, tko si?’, zamijenilo je podmuklo pitanje: ‘Čovječe, kojim pravima želiš raspolagati?'”
Dalibor Kuhta, predsjednik izvršnoga odbora udruge za autizam »Pogled«, Nedelišće u tekstu “Potpora u svakidašnjici osoba s autizmom” predstavlja razloge osnutka i aktivnosti udruge.

“Kako je Anaksagora dobio ‘dvojku’ na istoku Zagreba” naslov je reportaže iz župe sv. Ivana Pavla II. u zagrebačkom Jelkovcu, koja živi u iščekivanju izlaska iz atomskoga skloništa.

Ključne riječi:
Glas Koncila