Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi Glas Koncila

Zagreb (IKA)

Proslava Dana Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta - najstarijega hrvatskoga fakulteta iz čijih je temelja, starih više od 350 godina, izniklo i današnje Sveučilište u Zagrebu - otvara novi broj katoličkoga tjednika Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 15. ožujka. „U ovoj promjeni epohe otvaraju se nove i široke perspektive“ – naslov je poruke iz govora zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

O izborima u HDZ-u u svojem komentaru naslovljenom „Raskol ili bolje služenje“ piše glavni urednik mons. Ivan Miklenić te, među ostalim, ističe: „Tzv. obični članovi HDZ-a imaju priliku odlučiti hoće li ta politička stranka u skoroj budućnosti ići prema svomu zalasku ili će odlučnije njegovati izvornu specifičnost prilagođenu promijenjenim okolnostima i tako moći ponuditi hrvatskim biračima služenje u vidu daljnje demokratizacije, jačanja proizvodnje i gospodarstva u cjelini“.

Na inozemnim se stranicama ističe tekst o tome što Crkva ima reći o karanteni uz širenje koronavirusa u Italiji s naslovom „Možda jedinstvena korizma u našem životu“, a prenosi se poruka talijanskih biskupa: „Umjesto da se raspiruje strah, da se zadržavamo na nijansama, da se upire prstom u dekretska ograničenja i zabrane, čitava Crkva osjeća silnu odgovornost da bude blizu zemlji“.

U intervjuu Glasa Koncila sugovornik je konzultant Lawrence Chong koji govori o Ekonomiji zajedništva koja se temelji na kulturi davanja te istaknuo: „U svijetu ubrzanoga razvoja tehnologije, velikoga rasta poslovanja i brojnih inovacija ekonomija koja se temelji na ljudskosti, dostojanstvu i međusobnom poštovanju, na što Crkva poziva već desetljećima, nije samo razumna, nego i prijeko potrebna“.

U Glasu Koncila uz migrantsku krizu donosi se i pravno gledište Katarine Matković o presudi Europskoga suda za ljudska prava te o tome koje su formalne obveze Hrvatske u migrantskoj krizi, kao i o tome da migranti nisu onemogućeni u ostvarivanju svojih prava „krivnjom“ vlasti.

Na stranici Povijesnoga feljtona Tomislav Vuković objavljuje prvi nastavak nizanke koja široj javnosti objavljuje potpuno nepoznate i manje poznate dokumente o jasenovačkom logoru. Bez konačnih i kategoričkih zaključaka, ne umanjujući niti opravdavajući počinjene zločine, nizanka postavlja jedno od ključnih pitanja: Treba li novootkrivene činjenice i dokumente uzeti u obzir i o njima mirno raspraviti ili treba dokazati da su oni krivotvorine i fotomontaže te ih u cijelosti odbaciti?

O župi sv. Eufemije u Kamporu na otoku Rabu piše se u redovitoj reportaži, a predstavljeno je kako živi zajednica „otočkih i franjevačkih gena“ – 1000 stanovnika, tj. 300-tinjak obitelji, a mjesto većinom naseljavaju katolici.

U novom broju Glasa Koncila mladi suradnici pripremili su temu o izazovu očinstva danas, a na stranicama Glasa Koncila donosi se susret s neuobičajenim obrtnikom koji je na svojem automobilu istaknuo vjerske poruke i slike s Damirom Čeledom, kao i naglasci poruka hrvatskih biskupa za korizmeno vrijeme. Glas Koncila donosi i sažetak intervjua apostolskoga nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Lingue za Hrvatsku katoličku mrežu u kojem je govorio o Svetom Ocu, hrvatskim biskupima, Hrvatskoj, Stepincu i Hrvatima.

Ključne riječi:
Glas Koncila