Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi Glas Koncila

Zagreb (IKA)

Viješću o inicijativi da se po sv. Leopoldu Mandiću nazove nova padovanska bolnica, koju je aktualizirala i proslava 80. obljetnice njegove smrti koju je u Padovi predvodio angolski biskup i kapucin Vicente Carlos Kiaziku, započinje novi broj Glasa Koncila za nedjelju 7. kolovoza.

Priliku da proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti od komemoracije preraste u oslobođenje u uredničkom je komentaru prepoznao Branimir Stanić. »Baš sada kad se danomice zbrajaju štete koje zbog u rata u Ukrajini trpi čitav svijet, vidi se da se olako i prebrzo prešlo preko nemjerljivih šteta koje je tijekom Domovinskoga rata trpjela vrlo siromašna i izranjavana Hrvatska«, istaknuo je Stanić. Upravo ratna događanja na europskom istoku daju vlastima novu povijesnu šansu da se suoče s naslijeđem nepravde koja je osiromašila Hrvatsku.

U novijoj povijesti Hrvatske malo je prirodnih nepogoda koje se mogu usporediti s nedavnim požarom u Zatonu i Raslini, koji su prvi gasili upravo članovi Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva Zaton. »I nas pogađa sveopći manjak radne snage, kao i ekonomska i klimatska kriza«, istaknuo je u razgovoru za Glas Koncila zapovjednik zatonskoga DVD-a Boris Dukić glavne probleme s kojima se vatrogasci suočavaju u pogubnoj požarnoj sezoni.

Opovrgavanju pogubnih kleveta iznesenih na račun sestara milosrdnica u nedavnoj molbi Gornjokarlovačke eparhije posvećena je rubrika »U fokusu«, u kojoj vrhovna poglavarica s. Miroslava Bradica iznosi pravu istinu o sestrama koje su tijekom Drugoga svjetskoga rata od sigurne smrti spasile stotine »kozaračke djece«. U povodu 80. obljetnice smrti sv. Terezije Benedikte od Križa, jedne od nebrojenih mučenica Drugoga svjetskoga rata, dr. Mirjana Pinezić u »Teološkim razgovorima« otkriva i svetičinu metodu suočavanja s ratnim okolnostima, dok metodu koja osobama s invaliditetom olakšava zaposlenje u rubrici »Iskoraci« predstavljaju članovi Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskoga obrazovanja. Uz feljton o povijesti prve sveobuhvatne hrvatske studije o ikonama, novi broj donosi i kaštelansku reportažu o »avangardnoj župi« koja raste u kolijevci hrvatske povijesti.

Ključne riječi:
Glas Koncila