Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi Grad proslavio zaštitnicu sv. Klaru

Novi Grad/Svilaj (IKA)

Blagdan sv. Klare, zaštitnice Novog Grada koji pripada župi Imena Marijina u Svilaju kod Odžaka u Bosanskoj Posavini proslavljena je u srijedu 10. kolovoza, a euharistijsko slavlje ispred kapelice Sv. Klare, podignute 2009. o 800. obljetnici franjevačkog reda, predvodio je fra Domagoj Šimunović na službi u Slavonskom Brodu.

Koncelebrirali su domaći župnik fra Mladen Jozić i okolni svećenici fra Jozo Puškarić, fra Blažen Lipovac, fra Zlatko Matanović, vlč. Pavo Brajnović i ovogodišnji mladomisnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Josip Jazvić.

U homiliji fra Domagoj je posvijestio kako je sv. Klara svojim životom oduševljavala mnoge djevojke koje su pristupile u njezin reda, te da njezina karizma i danas privlači mnoge djevojke u samostane diljem svijeta. Stavljajući je za primjer u nasljedovanju Krista, fra Domagoj je ustvrdio „da smo i mi kršćani pozvani činiti djela milosrđa i ljubavi, ne samo ona velika pred ljudima, nego i mala svakodnevna djela koja su u očima Gospodina jednako vrijedna i dragocjena“. Domaći župnik fra Mladen zahvalio je predvoditelju slavlja na poticajnim riječima, vjernicima na sudjelovanju na slavlju kao i domaćinima bračnom paru Dragani i Margit Lekić, koji su 2009. godina na svom zemljištu pored puta dali sagraditi po projektu Zlatka Ugljena zavjetni kapelicu, jedinu u BiH posvećenu sv. Klari s ciljem da ta velika svetice Katoličke Crkve ponovno ujedini to selo u kojem je uz Hrvate većina stanovništva pravoslavne vjere.

Unatoč visokim temperaturama okupila je sv. Klara i tog puta stotinjak vjernika te i okolnih župa kako katolika tako i vjernika pravoslavne vjere iz toga mjesta. Pjevao je župni zbor. Misi je prethodio tradicionalni blagoslov polja.

Slavlje je nastavljeno uz zajednički ručak u domu obitelji Dragana i Margit Lekić koji inače rade u Švicarskoj, ali svake godine na godišnji odmor dolaze u rodni kraj supružnika Dragana.