Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi projekt Caritasa Župe sv. Jelene Križarice u Zaboku

Zabok (IKA)

Na poticaj župnog Caritasa te uz koordinaciju sa stručnom službom OŠ Zabok, na čelu s pedagoginjom Ružicom Kotarski i vjeroučiteljima Ksenijom Miškulin i Danijelom Cvetkom, u Zaboku je u srijedu 25. siječnja pokrenut novi projekt Mudro učenje od prvog koraka posvećen djeci, prvenstveno osnovnoškolcima koji imaju poteškoća u učenju i praćenju nastave.

U Zaboku djeluje Škola brzog čitanja i mudrog učenja koju vodi Dijana Žigman koja je ujedno volonterka u župnom Caritasu.

Žigman je ponudila potpuno besplatno svoje usluge te je već sada troje djece uključeno u program naziva Mudro učenje od prvog koraka kojeg pohađaju u sklopu Škole brzog čitanja i mudrog učenja Zabok, a nastavu vodi certificirana profesorica. Učenici će imati 20 susreta po dva školska sata, dakle do kraja školske godine. Učenike je predložila stručna služba u Osnovnoj školi, a sve prema potrebama učenika, uz prethodnu suglasnost roditelja.

Osnovni cilj obrazovnog programa Mudro učenje od prvog koraka je poticanje razvojnih sposobnosti djece ranog školskog uzrasta, kao i pomoć u savladavanju poteškoća u učenju – čitanja, pisanja, računanja, organizacije i izdvajanja bitnih elemenata iz gradiva, usmenog izražavanja te razvoja samopouzdanja kod djece.

Škola brzog čitanja i mudrog učenja je međunarodni obrazovni sustav namijenjen djeci predškolskog i školskog uzrasta, studentima kao i svim odraslima koji žele uz manje dosade, truda i uloženog vremena postići bolje rezultate u školi, na fakultetu i poslu te u svakodnevnom životu. Čitav koncept je zapravo napravljen s jednom jedinom idejom, a to je funkcionalno učenje – kod djece i odraslih, čime se ostvaruje maksimalno podizanje samopouzdanja i motivacije polaznika kroz učenje i savladavanje čitave lepeze tehnika koje proširuju kapacitet za funkcionalno učenje, odnosno fokusiranu sposobnost pamćenja točno onoga što je potrebno. Kroz program Škole uči se više tehnika brzog čitanja, tehnike organizacije gradiva i izdvajanja bitnog, nekoliko memorijskih tehnika te prezentacijske tehnike kojima se u klasičnom obrazovnom sustavu pridodaje malo ili nimalo pažnje. Škola brzog čitanja i mudrog učenja dobitnik je međunarodne nagrade za doprinos obrazovanju 2019., 2020. i 2021. godine te je i vlasnik Certifikata franšizne izvrsnosti od 2020. godine, a koji izdaju Hrvatska udruga za franšizno poslovanje i Europski franšizni institut i koji potvrđuje europske standarde kvalitete i izvrsnosti Škole brzog čitanja i mudrog učenja.

Ključne riječi:
učenje Zabok župni Caritas