Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi, travanjski, broj časopisa ”Marija”

Zagreb (IKA)

Krajem ožujka izišao je novi broj katoličkoga marijanskog časopisa "Marija" za mjesec travanj 2021. Na naslovnici je detalj poznate Rubensove slike ”Skidanje s križa”, koja nas uvodi u glavne teme broja - od smrti na križu do proslave uskrsnuća, što je i put svakoga Isusova sljedbenika.


Tako Mate Ardinić na središnjoj dvostranici obrađuje Marijinu nazočnost pod križem na Kalvariji, njezinu simboliku, značenje i poruku. Tu temu nadopunjuje Papin tekst o Mariji pod križem koja nam je svima dana i kao učiteljica.

Uza sve muke i nevolje koje su nas snašle tijekom protekle godine, u uvodnoj riječi urednik fra Petar Lubina pokušava pokazati put kojim nam je ići kako bismo mogli imati blagoslovljeniju budućnost: poput Majke Isusove, unatoč kušnjama i životnim nevoljama, čvrstom vjerom prianjati uz Božje planove i ne gubiti nadu u Božju pomoć i bolje sutra. Na to se nadovezuje razmatranje Ivana Bodrožića koji predstavlja Majku Isusovu kao svjedoka uskrsnuća i članak Stanka Jerčića o važnosti i potrebi osobnoga susreta svakoga od nas s Uskrsnulim Gospodinom.

Svjedočanstvo o tjelesnom ozdravljenju po molitvi krunice

Nedjeljka Andrić Novinc donosi svjedočanstvo o tjelesnom ozdravljenju po molitvi krunice. Danijela De Micheli Vitturi piše o obitelji kao svetištu života i o potrebi čišćenja našega ”hrama” kako bismo očuvali dostojanstvo. Ana Penić predstavlja gđu Vitu Bulat, majku sedmero djece koja je punih 60 godina Marijina legionarka, i s njome razgovara o životu, vjeri, značenju Gospe. Rubrika ”Moja djeca i ja” svjedoči o blagodati mogućnosti svagdanjeg sudjelovanja u misnom slavju. Nikola Kuzmičić predstavlja svoj zapis s Kamenitih vrata dok je na njima boravio kao hodočasnik pred drvenim paravanom kojim je ograđen Gospin oltar dok se svetište obnavlja, a Danica Bartulović govori o trnovitu putu na kojem nam je Majka spremna pomoćnica.

Proučavajući mariologiju tijekom povijesti, Dinko Aračić predstavlja Filipa Melanchtona, prijatelja i suradnika Martina Luthera pri sustavnom uređivanju potestanstke teologije, kao jednoga među prvim protestantima koji je častio Majku Isusovu. Ivan Ante Rozić upoznaje nas s lurdskom vidjelicom sv. Bernardicom Soubirous i njezinom ljubavi prema Gospi, a fra Ante Branko Periša predstavlja nam neobičnu Gospinu sliku ”Blagoslovna” bolonjskoga slikara Guida Renija iz 17. st., koji je oslikao prizor s proslave pashalne večere u kojoj su sudjelovali mali Isus, Marija i Josip.

Deset zapovijedi za supružnike

Miljenko Sušac upućuje u svom članku kako najlakše doći do Isusa po Mariji prepuštajući se Majci Isusovoj, a Silvana Dragun kako s Marijom ostati na putu mudrosti unatoč svim križevima na koje nailazimo. U rubrici ”Zrnca Gospine krunice” nudimo – Isusovu krunicu! Umjesto klasičnih otajstava, za čitav tjedan predložene su za razmatranje glavne misli iz nedjeljnog evanđelja, za svako otajstvo druga.

Tu su i Deset zapovijedi za supružnike kako bi imali sretan život, misli različitih velikana duha o patnji i šale te marijanske vijesti iz domovine i svijeta, ponuda knjiga, zahvale, spomeni, darovi i preporuke te pokojnici koji su nas napustili posljednjih dana.

Zadnja korica posvećena je Škabrnji koja je nakon Domovinskog rata i stradanja doživjela svojevrsno uskrsnuće. Na ovitku je fotografija nove škabrnjske monumentalne crkve Uznesenja Marijina, a unutra kratka povijest župe i crkve.