Budi dio naše mreže
Izbornik

Novo izdanje „Kane“

Zagreb (IKA)

Kršćanska obiteljska revija „Kana“ u novu je godinu zakoračila redizajniranim izdanjem, moderniziranom naslovnicom i grafičkom opremom.

Središnju temu broja odražava naslov kolumne Stjepana Balobana: Sloboda savjesti i autoritet. Tema je potaknuta pandemijom bolesti covid-19, osobnom i zajedničkom odgovornošću te problemima s kojima se danas susrećemo. Ipak, koronovirus sam po sebi nije središnja tema ovogodišnjega prvoga broja Kane. Dio tekstova bavi se istaknutim likovima, poput članka Sveti Toma Akvinski – apostol modernog doba (Krešimir Cerovac) ili pak Naš Dante (Krešimir Šimić). Fra Darko Tepert piše o Miru Božje blizine i kršćanske ljubavi, a Ivan Šarčević nastavlja pisati o Isusovim sretnim ljudima, ovoga puta pod naslovom Milosrdan je čovjek Bogu najsličniji.

Kana je i ovoga puta prožeta i aktualnim temama poput stalne rubrike Josipa Grpca Pitanje sadašnjega trenutka u kojem je autor tematizirao prijedlog dokumenta Helene Dalli u EU, pod nazivom Unija jednakosti (Union of Equality) koji je u medijima i javnosti podigao dosta prašine. Aktualnostima u društvenom i političkom životu bavi se i Tonči Tadić u tekstu Svi Predsjednikovi birači, kao i Stanko Uršić u tekstu Suverenost, u siječnju, A. D. 2022. Među suvremenim temama iz područja psihologije, društvenoga života i medija tu je članak Martine Vuk Grgić, Psihološka stigma – otklon ili perspektiva, članak Ane Žulec Brzina, savršenstvo ili drugi ljudi – što nas pokreće?, Paradoks sretne i radosne starosti iz pera Slavice Dodig, Moje obraćenje Josipa Sanka Rabara itd.

Novi broj „Kane“ posebno se ističe i po tri intervjua. Objavljen je razgovor s književnicom i slikaricom Ljiljanom Matković-Vlašić o njezinoj novoj knjizi Zašto sam slikala? uz koju je otkrila niz sudbinskih trenutaka, promišljanja o životu i umjetnosti, kao i vjeri. Aldo Sinković razgovarao je pak s dr. Michaelom Jonasom, pastorom Evangeličko-luteranske zajednice u Rimu o ekumenizmu i zajedništvu, dok Trpimir Alajbeg donosi zanimljivu priču iz misijskog života i razgovor sa sestrom Ivanom Margarin FDC, ravnateljicom Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.

Ključne riječi:
Kana