Budi dio naše mreže
Izbornik

Novo vodstvo Svjetske konferencije religije za mir

Lindau (IKA)

Voditeljica radne skupine UN-a za religije i razvoj Azza Karam bit će nova generalna tajnica Svjetske konferencije religije za mir (World Conference Religion for Peace, WCRP) odlučeno je na 10. općoj skupštini koja se od 20. do 23. kolovoza održava u Lindau na Bodenskom jezeru pod geslom „Brinuti za vlastitu budućnost – promicati opće dobro za sve“.

Muslimanka rođena 1968. u Kairu u toj će službi naslijediti katoličkoga teologa iz SAD-a Williama F. Vendleyja, kao prva žena na čelu te međunarodne nevladine organizacije, potvrdio je 22. kolovoza WCRP njemačkoj katoličkoj agenciji KNA. Vendley, koji je 25 godina bio na čelu WCRP-a, najavio je svoje povlačenje iz službe prije 10. opće skupštine. Karam radi u Populacijskom fondu UN-a u New York i voditeljica je radne skupine UN-a za religije i razvoj. Između ostaloga bila je zadužena za regionalne obrazovne programe na arapskom području a bila je i predsjednica Povjerenstva za vjerske nevladine organizacije pri UN-u.

WCRP nazočan je u oko stotinu zemalja svijeta, sjedište mu je u New Yorku. Opće skupštine održavaju se svakih pet do sedam godina s ciljem promicanja mira kroz međureligijski dijalog. Od godine 1973. kao nevladina organizacija djeluje pri Ujedinjenim narodima zauzimajući se na područjima smanjenja sukoba, socijalne pomoći, gospodarskoga razvoja i ekologije. Surađivali su u pomoći nakon prirodnih katastrofa u Haitiju, Nepalu, i Japanu, te mirovnom posredovanju na područjima sukoba kao što su BiH, Kosovo, Sijera Leone, Liberija, Šri Lanka i Sirija, prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
karam lindau vendley wcrp