Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij Eterović pohodio HKZ Offenbach am Main

Offenbach am Main (IKA)

Apostolski nuncij u SR Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović pohodio je u subotu 11. lipnja Hrvatsku katoličku zajednicu Offenbach na Majni i podijelio sakrament potvrde za 64-ero krizmanica i krizmanika.

Svečano misno slavlje u tom je povodu predvodio u punoj crkvi Sv. Josipa u tom njemačkom gradu u suslavlju s voditeljem zajednice fra Ivanom Grubišićem, članom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu.

Na početku su krizmanici zajedno kumovima, s nuncijem Eterovićem, fra Ivanom i ministrantima, išli u ophodu ispred crkve do u crkvu.

Pozdravnu i zahvalnu riječ nadbiskupu Eteroviću uime krizmanika, kumova i roditelja uputio je predstavnik krizmanika. Potom je fra Ivan pozdravljajući mons. Eterovića istaknuo kako je toj zajednici velika čast među sobom imati Papina izaslanika u Njemačkoj, našeg sunarodnjaka s kojim dijelimo zajednički jezik. „I mi Hrvati u Njemačkoj, imamo čast imati Vas, oče nadbiskupe, za apostolskog nuncija u ovoj zemlji.“ Zaželio mu je dobrodošlicu u Offenbach, u tu hrvatsku katoličku zajednicu u Biskupiji Mainz koja ima blizu 11.000 Hrvata, a koja obuhvaća područje od četiri dekanata. „Naša zajednica prostorno obuhvaća područje od 356 kvadratnih kilometara. Danas smo se ovdje skupili iz sva četiri naša dekanata da s Vama zajedno proslavimo ovo veliko slavlje.“ Pozdrav je uputio i krizmancima te njihovim roditeljima i kumovima. „Vaša molitva i Vaš blagoslov je, oče nadbiskupe, svima nama, a na poseban način našim krizmanicima u ovo neizvjesno vrijeme više nego potreban. Hvala što ste se danas s nama. Iskreno želimo da se ugodno osjećate među nama i da svojom prisutnošću obogatite ovo naše zajedništvo“, istaknuo je fra Ivan Grubišić.

Mons. Eterović je u uvodnoj riječi izrazio radost što može biti dionikom te velike svečanosti – primanja dara Duha Svetoga. U propovijedi je istaknuo kako je ovo vrijeme u kojem živimo za kršćane još jedan izazov da molimo i tražimo Božju pomoć, milost Duha Svetoga da nas obasja, ali i druge ljude, poglavito političare koji su suodgovorni za ovu krizu, da se obrate i porade onako Duh Sveti želi – da ponovno zavlada mir među ljudima, među narodima, da se uspostavi vladavina prava i pravde.

„I u ovakvoj situaciji osjećamo da nam je potrebna snaga odozgor. Zato molimo Uskrslog Gospodina da obnovi ono što je učinio nakon svoga uskrsnuća, kad se sreo sa svojim učenicima i kad im je udijelio dar Duha Svetoga. Kad govorimo o Duhu Svetom, onda moramo upotrebljavati razne simbole da bismo označili njegovu prisutnost. Najrašireniji je simbol golubica, potom vjetar, dah, ognjeni jezici. Mi, kršćani, i cijela Crkva bez Duha Svetoga brzo bismo se ugušili, ne bi bilo života i dinamizma. Zato nam je potreban Duh Sveti ne samo da nas održava na duhovnom životu, nego da nam dade novi dinamizam koji je potreban da bismo mi kršćani svojim darovima koji su darovi Duha Svetoga bili svjetlo svijeta i sol zemlje koje će dati smisao ljudima i društvu u kojem živimo i radimo.

Nakon što su primili Duha Svetoga apostoli su govorili svim jezicima. Bogu hvala, danas Crkva u Duhu Svetom govori svim jezicima svijeta. Za vas je ovdje važno da Katolička Crkva govori njemački, ali i hrvatski. Zato, dragi krizmanici, budite ponosni što znate njemački, a nemojte zaboraviti ni hrvatski, jezik svojih roditelja, jezik Katoličke Crkve u Hrvata, koja se diči već četrnaest stoljeća kršćanskom baštinom, koja još uvijek prožimlje našu kulturu.

Postoji jedan jezik koji svi moramo znati, a to je jezik ljubavi. I Duh Sveti se objavljuje preko ognja koji simbolizira ljubav. I u sakramentu potvrde Duh Sveti, koji je ljubav izražava se znakovima – molitvom, polaganjem ruku i mazanjem sv. krizmom (uljem potvrde). Krist je pomazanik, a i mi smo pomazanici, kršćani. To je velika milost, ali i velika obveza“, kazao je nuncij mons. Eterović uputivši čestitku krizmanicima na tom njihovu velikom danu, koji im je zaželio neka ih u njihovu životu prati zagovor Majke Božje.

Potom su predstavici roditelja upalili svijeću s uskrsne svijeće i prinijeli je krizmanicima da od nje upale svoje svijeće. Prije primanja sakramenta potvrde krizmanici su zajedno s okupljenom zajednicom obnovili krsna obećanja.

Na kraju je fra Ivan istaknuo: „Dragi krizmanici, dragi roditelji i kumovi, draga rodbino i prijatelji, danas smo ovu našu mladost doveli na kraj jednog puta i otvorili im vrata novog i svi zajedno se radujemo s njima prozorima koje će otvoriti i pronaći. Na nama je da im razmaknemo tu zavjesu ili zatvorimo škuru. Želim da naši krizmanici ostanu važan i akvitan dio naše zajednice.“ Posebno je zahvalio mons. Eteroviću sa željom da mu ta zajednica ostane u sjećanju kao i on toj zajednici. Ponosni smo što ste bili naš dragi gost i krizmatelj.“ Ujedno mu je uručio prigodni dar – brodicu s domovinskim proizvodima.

Zahvalu je izrekao i pastoralnom referentu Zvonku Orloviću i njegovoj obitelji, predsjedniku župnog vijeća Milijanu Ivankoviću i njegovoj supruzi, župnom zboru te svima koji su sudjelovali u tom slavlju.

Mons. Eterović je zahvalio svima na svemu te je udijelio apostolski blagoslov uime pape Franje. „Neka vas Bog blagoslovi, neka vas Duh Sveti prati na vašem životnom putu da uvijek možete kršćanski živjeti na slavu Boga Oca.“

Krizmanici su na kraju dobili prigodni dar, a potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje. Pjevanje na misi predvodio je župni zbor pod vodstvom pastoralnog referenta Zvonka Orlovića uz orguljsku pratnju Tomislava Dominkovića.

Toga je dana mons. Eterović pohodio i HKZ Rüsselsheim te je i tamo podijelio sakrament potvrde.