Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij Eterović predvodio vazmeno bdjenje u Pučišćima

Pučišća (IKA)

Blagoslovom ognja pred crkvom Sv. Jeronima i paljenjem uskrsne svijeće započeo je na Veliku subotu, 20. travnja, liturgijski obred vazmenoga bdjenja koji je predvodio papinski nuncij u Berlinu nadbiskup Nikola Eterović u župi sv. Jeronima u Pučišćima na Braču.

Uz nadbiskupa Eterovića u obredima vazmene noći koncelebrirali su mjesni župnik Pavao Gospodnetić i velikotjedni propovjednik franjevac Josip Repeša. Poslije svečanoga ulaska s uskrsnom svijećom u crkvu Sv. Jeronima otpjevan je Hvalospjev uskrsnoj svijeći i održana Služba riječi u kojoj su skladnim pjevanjem svetopisamske ulomke navijestili mladi župljani Adrijano Drpić, Josip Eterović i Ivan Franić.

„Velika radost treba uvijek biti ime i prezime onih koji se zovu kršćani. Radovati se Kristovu uskrsnuću nije samo tješenje kako je netko sretnik, nego je znak da ono što je Krist učinio svojim uskrsnućem i mi svojom vjernošću možemo zadobiti. Zajedništvo u Gospodinu, zajedništvo u radosti”, istaknuo je propovjednik fra Josip na početku homilije mise uskrsnoga bdjenja. Svoje razmišljanje upućeno vjernicima usredotočio je na činjenici praznoga groba o kojem izvješćuju svetopisamski tekstovi. Ustvrdio je kako je prazan grob znak Isusova uskrsnuća koji, kako je rekao, „razlikuje vjernika od nevjernika”.

„Vjernik će povjerovati, prihvatiti, radovati se. Nevjernik će uvijek postavljati pitanja. Svake godine pred velike blagdane, kada slavimo otajstvo Kristove muke, srmti i uskrsnuća, postoje mnogi koji postavljaju pitanja, žele istražiti, donijeti znak sumnje, pitajući se je li to sve istina što kršćani vjeruju”, primijetio je franjevac, ustvrdivši da „protivnik Kristov ne odustaje zanijekati Kristovu pobjedu nad smrću”.

Potaknuo je vjernike da se ne izlažu napastima i slabostima sumnjati u Isusovo uskrsnuće. „Nama ne treba slabost i napast tražiti da stavimo svoje ruke u Isusove rane. Nama ne treba slabost ni napast poput one kojoj su bili izloženi apostoli koji nisu povjerovali ženama koje su im javile da je Isus živ. Ne trebaju nam ni druge napasti ili slabosti u kojima ljudski duh pada tražeći nešto opipljivo. Mi opipljivo možemo dotuknuti jedino prazan grob. No, s vjerom taj prazan grob možemo obilježiti natpisom ‘Aleluja! Moj Bog je živ!’”, poručio je velikotjedni propovjednik. Pozvao je vjernike da s Isusovim uskrsnućem žive život dostojan čovjeka i kršćanina. „Isus živi. Govori i tebi, brate i sestro: ‘Mir tebi!’ Neka mir Uskrsloga zavlada našim srcima. Gradimo u našim srcima na temelju Kristove radosne vijesti odnos sa sobom, s bližnjima i s Bogom. Svoju jakost i dosljednost budimo spremni pokazati i svakome putniku namirniku koji će pokucati na vaša vrata”, poručio je propovjednik.

Liturgijsko slavlje nastavljeno je, zatim, obnovom krsnih obećanja i blagoslovom vode kojom je nadbiskup Eterović poškropio Božji puk uz pjesmu „Vidjeh vodu”. Na obredima uskrsnoga bdjenja pjevao je zbor Sv. Jeronima kojim je ravnala s. Danijela Mihić. Poslije liturgijskog slavlja nadbiskup je pojedinačno pred pučiškom crkvom čestitao Uskrs svojim sumještanima. Na poziv domaćega župnika, u župnome dvoru nastavljeno je, zatim, druženje vjernika u uskrsnoj radosti, a nadbiskup je tom prigodom blagoslovio obnovljeni župni dvor.

Ključne riječi:
bdjenje eterović