Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij Eterović u Pučišćima predvodio misu zahvalnicu kojom je završilo 40–satno euharistijsko klanjanje

Pučišća (IKA)

Papinski nuncij u Berlinu nadbiskup Nikola Eterović predvodio je na Veliku srijedu, 17. travnja, u rodnoj župi sv. Jeronima u Pučišćima misu zahvalnicu kojom je završilo 40–satno euharistijsko klanjanje. Pobožnost 40–satnog euharistijskog klanjanja u toj bračkoj župi započelo je na Cvjetnicu, 14. travnja, kao duhovna priprava za Vazmeno trodnevlje.

“Zahvalimo Gospodinu na svim darovima koje nam je kroz molitvu pred Presvetim u ovom 40-satnom euharistijskom klanjanju udijelio, kako nama osobno, tako i kao članovima župne zajednice. Sveta misa najljepša je i najučinkovitija zahvala. Zato ga slavimo i molimo”, rekao je nadbiskup Eterović uvodeći u misno slavlje.

Nadbiskup je vjernicima govorio o Isusu proslavljenom koji nosi znakove rana te nas potiče na promišljanje o patnjama i ranama ljudi našega vremena. “Isus je proslavljen, ali On nosi i i znakove rana koje je zadobio na kraju zemaljskoga života kada je osuđen na smrt, raspet na križu i umro. Isusove rane oznake su njegove vječne ljubavi”, istaknuo je nadbiskup. Podsjetio je da papa Franjo često spominje kako nas Isus slavni sa svojim ranama zagovara kod Boga Oca. U tome je tajna uspjeha molitve koju upućujemo Bogu po Isusu Kristu u Duhu Svetome, rekao je papinski nuncij.

Govoreći o Isusovoj patnji i muci, nadbiskup je ustvrdio kako su i u današnje vrijeme brojni kršćani progonjeni zbog vjere u Isusa Krista. Naveo je da je u svijetu svaki deveti kršćanin progonjen zbog vjere te je tako u 2018. godini ubijeno više od 4 tisuće kršćana.

Nadbiskup je potaknuo okupljene vjernike na ustrajnost u vjeri unatoč svim nedaćama i poteškoćama. “Molimo ga za ustrajnost na putu našega života. Molimo da nitko od nas ne postane novi Juda koji će izdati Gospodina dok koračamo prema konačnome cilju, ‘novom nebu i novoj zemlj'”, poručio je nadbiskup.

Velikotjedna pobožnost euharistijskoga klanjanja s drevnom tradicijom završena je i u drugim župama Bračkoga dekanata misnim slavljem. Osim u Pučišćima, 40-satno euharistijsko klanjanje, poznatije kao kvarantaore, održano je i u župi sv. Petra i Pavla u gradu Supetru, zatim u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima i župi Gospe Karmelske u Bolu. U sklopu priprave vjernika za Sveto trodnevlje u nekim bračkim župama uključeni su i velikotjedni propovjednici koji su kroz dane klanjanja održavali nagovore vjernicima i pomagali u dijeljenju sakramenta ispovijedi.