Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij Lingua posjetio Kulturni centar Gradec

Zagreb (IKA)

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua posjetio je u srijedu 7. prosinca Kulturni centar Gradec gdje se nakon razgledavanja kapele i samog objekta družio sa svećenicima i korisnicima Centra, izvijestio je komunikacijski ured Opusa Dei za Hrvatsku.

U kraćem druženju s mons. Linguom korisnici Kulturnog centra Gradec upoznali su nuncija sa svojim aktivnostima i inicijativama, s posebnim naglaskom na Obiteljsko obogaćivanje i aktivnostima za učenike i studente.

Obiteljsko obogaćivanje je inicijativa koja ima za cilj pomagati bračnim parovima da bolje i kvalitetnije žive svoje uloge supružnika i roditelja. Nuncij se upoznao i s aktivnostima koje Klub Feniks i Leadership Akademija organiziraju za osnovnoškolce i studente. Te su aktivnosti ponajviše vezane uz sport, igre, učenje i različite aktivnosti gdje se stvaraju prijateljske veze koje kasnije pomažu u formiranju čovjeka kao osobe s izraženim vjerskim i ljudskim vrijednostima. Korisnici Gradeca organiziraju i volonterske akcije pomaganja sugrađanima koji su u posebnoj potrebi.

Tijekom posjeta okupljenima je nekoliko puta zapjevala i klapa Gradec, a nunciju je postavljeno i neizostavno pitanje – kada će papa Franjo posjetiti Hrvatsku?

Mons. Lingua, odgovorio je da Sveti Otac za svoja putovanja trenutačno bira države u kojima katolici trpe ili su manjina.

„Papa nije rekao da ne planira doći u Hrvatsku, ali znam da planira ići u Kongo i u Sudan tijekom 2023. godine“, kazao je nuncij pozvavši okupljene da podupiremo Papu u njegovim odlukama koje možda ponekad ne razumijemo, no da ga Duh Sveti nadahnjuje i ispunjava u vođenju Crkve.

„Kada je izabrao ime Franjo, Papa nije mislio na sv. Franju Ksaverskog već na sv. Franju Asiškog. To treba gledati i kroz usporedbu primjerice sv. Franje i Valda iz Lyona, koji su oboje bili svjesni da Crkva treba reformu. No dok je Valdo reformu pokušao raditi izvan Crkve što je donijelo podjele i raskole, sv. Franjo je reformirao Crkvu iznutra“, poručio je nuncij Lingua.