Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij Lingua posjetio osnovne škole Ružičnjak i Lotrščak

Zagreb (IKA)

Roditeljski institut za odgoj i obrazovanje (RINO) te njemu pridružene institucije (katoličke škole OŠ Ružičnjak i OŠ Lotrščak) posjetio je 30. siječnja apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

U ime RINO instituta, nuncija je dočekala predsjednica dr. Lucija Murgić uz pratnju kapelana osnovnih škola Lotrščak i Ružičnjak – don Josepa Peguera Pocha, prisutnih ravnatelja, djelatnika i učenika/ica.

Dočekan uz pozdravnu pjesmu i molitvu „Ave Maria“, koju su na latinskom jeziku otpjevale i izmolile učenice OŠ Ružičnjak, apostolski je nuncij prvo prošetao hodnicima te škole. Primivši vlastiti portret, iscrtan olovkom učenice sedmoga razreda Petre Jelene Cvitan, nuncij je uz kratku izgovorenu dobrodošlicu na njegovom materinjem talijanskom jeziku imao prilike promišljati o pozdravnim riječima djelatnika škole, koje je u ime sviju izrekla ravnateljica Anita Vuković. „Povezani istim Duhom, pod okriljem Svevišnjeg, upućujemo svoje molitve i misli za sva djela Svete Stolice, kao i Apostolske nuncijature u Hrvatskoj. Vama u molitve predajemo našu školu, obitelji, naš svakodnevni rad i rast u svetosti“.

Zadržavši se u kratkoj molitvi pred Presvetim i pred likom Nebeske Majke te položivši dobiveni buket ruža, nuncij je razgledao školsku kapelu.

Prigodna kutijica, ispunjena papirićima ispisanih molitava, dočekala je nuncija u učionici 2. a razreda, a nakon njegova obilaska obrazovnih prostorija, susreo se i s prvopričesnicima OŠ Ružičnjak i OŠ Lotrščak, koji su ga dočekali riječima pjesme „Krist na žalu“. U razgovoru s prvopričesnicima, nuncij im je dao savjet da s Isusom uvijek razgovaraju kao s pravim Prijateljem te da njegovu riječ svakodnevno osluškuju u srcu, uvijek iznova otkrivaju i o njoj promišljaju. Potom je odgovarao na njihova pitanja.

U Osnovnoj školi Lotrščak nuncij je dočekan pjesmom „Rajska Djevo“ u izvedbi zbora učenika. Potom je održan prigodan govor učenika Ivana Karola Ville koji je pozdravio nuncija u ime škole. Kao znak dobrodošlice, ravnatelj Marin Divić apostolskom je nunciju uručio poklone u ime svih djelatnika i učenika škole – ručno rađeni vez s motivima mora i sidra uz tradicionalni latinski zaziv Ave, Maris Stella; hrvatske čokoladne delicije, pisma učenika za papu Franju te male patkice koje predstavljaju riječi sv. Josemarije Escrive koje je često govorio vjernicima: “Želim, dakle, da budete poput patki koje idu u vodu: bez oklijevanja, bez straha. Ako Bog nešto traži, to se mora učiniti. Trebate pokrenuti sebe naprijed – neustrašivo”. Prilikom obilaska škole, nuncij se zadržao i u kratkom razgovoru s učenicima, državnim prvacima iz kemije, povijest i geografije.

Nuncij je uputio riječi podrške i zahvalnosti za rad svih koji podupiru rad RINO institucija. Sa zainteresiranošću je slušao o radu škola te je postavljao pitanja koja su ga zanimala u vezi mentorstva, diferenciranosti obrazovanja te uspjeha učenika i učenica na natjecanjima.