Budi dio naše mreže
Izbornik

O hrvatskim blaženicima na Svjetskom esperantskom kongresu u Finskoj

Lahti (IKA/KTA)

U finskom gradu Lahti od 20. do 27. srpnja održan je 104. svjetski esperantski kongres. Na kongresu je sudjelovalo nešto više od 900 esperantista iz 57 zemalja iz cijeloga svijeta. Uz kongresnu temu „Živuća priroda – cvjetajuća kultura“ održano je više programa. Svoj doprinos kongresnoj temi dali su i hrvatski esperantisti.

Naime, Hrvatski esperantski savez je za tu prigodu pripremio izložbu naslovljenu „Hrvatska: zemlja čudesne prirode“. Devetero članova Saveza je kroz tridesetak fotografija predstavilo poznate, ali i skrivene kutke Hrvatske od Istre do Slavonije, od Zagreba i okolice do Dalmacije. Odabir i postav izložbe potpisuje tajnica Saveza Marija Belošević. Uz njezine fotografije, na izložbi su se našle i fotografije Krešimira Beloševića, Ratimira Delorke, Vere Fabris, Željka Grganića, Ivice Jurišića, Vedrana Odeljana, Gordane Plavšić i Jelice Stipanićev Mustapić.

To nije prvi puta da Hrvatski esperantski savez priređuje foto-izložbu u povodu Svjetskog esperantskog kongresa. Prije dvije godine u Seulu je predstavljena hrvatska baština na UNESCO-vim listama, a prošle godine u Lisabonu je uz tu izložbu bila predstavljena i baština samostana sv. Frane u Šibeniku. Osim izložbe, Hrvatski esperantski savez predstavio se štandom na kojem se moglo naći promidžbenih materijala koje su za tu prigodu omogućili Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Zagreba. Kongres je bio prigoda i za promoviranje 3. međunarodnoga prevodilačkog natječaja „Lucija Borčić“ i 4. memorijala Lucija Borčić (1921.-2015.) koji u spomen na ponajbolju hrvatsku prevoditeljicu s hrvatskoga na esperanto priređuje Savez.

Tijekom kongresa, Marija Belošević je u svojstvu predsjednice Međunarodne udruge katoličkih esperantista sudjelovala na više programa. Tako je vodila susret kršćana sudionika kongresa, te suorganizirala ekumensku molitvu. U okviru štanda Međunarodne udruge katoličkih esperantista predstavljeni su i materijali koje su članovi te udruge iz Hrvatske priredili na esperantu, poput letka o bl. Alojziju Stepincu, bl. Mariji Propetog Isusa Petković, te sv. Majci Tereziji.