Budi dio naše mreže
Izbornik

O. Milan Stipić imenovan apostolskim upraviteljem Križevačke eparhije

Zagreb (IKA)

Papa Franjo prihvatio je odreknuće mons. Nikole Kekića na pastoralnom služenju Križevačkoj eparhiji i imenovao je apostolskim upraviteljem sede vacante (dok je biskupska stolica prazna) iste eparhije o. Milana Stipića, protojereja Križevačke eparhije i dosadašnjeg župnika u Jastrebarskom.

Vijest o imenovanju objavljena je u Rimu i Zagrebu u ponedjeljak 18. ožujka 2019. u 12 sati, priopćila je Apostolska nuncijatura u Zagrebu. 

Protojerej stavrofor o. Milan Stipić rođen je 28. prosinca 1978. godine u Bosanskom Novom (Bosna i Hercegovina) od oca Vladislava i majke Vesne. Djetinjstvo je proveo u Lipiku gdje je i kršten. Osnovnu školu pohađao je u Lipiku, a zbog ratnih zbivanja u Zagrebu i u Čazmi.

Nakon osnovne škole 1993. godine upisao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu i započeo svećeničku formaciju u Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu.

Godine 1997. ulazi u Grkokatoličko sjemenište Križevačke eparhije i studira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Uz redovni studij aktivno se bavi crkvenom glazbom istočnog obreda.

Za đakona je rukopoložen 8. studenoga 2002. u konkatedrali Svetih Ćirila i Metoda u Zagrebu, a svećeničko rukopoloženje primio je 18. listopada 2003. u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Iste godine započinje službu župnika u grkokatoličkim župama Kašt i Radatovići u Žumberačkom dekanatu.

Godine 2007. dobio je naslov protojereja i preuzeo pastoralnu skrb za grkokatolike u Dalmaciji. Od 2012. župnik je u Jastrebarskom. Osim hrvatskog, govori ruski i ukrajinski jezik.

Apostolski upravitelj Križevačke eparhije Milan Stipić