Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježavanje 54. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija u Bosni i Hercegovini

Sarajevo (IKA/KTA)

Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 27. rujna proslavlja 54. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija kada su svi katolici u toj zemlji pozvani na osobit način moliti za medijske djelatnike i razmišljati o Poruci Svetog Oca koju upućuje svake godine za tu prigodu.

U skladu s odlukom Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini iz 2003. godine, umjesto u svibnju, Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija obilježava se u BiH posljednju nedjelju u rujnu.

Vijeće za sredstva društvenog priopćivanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i ove godine pripremilo je prigodnu knjižicu u kojoj se nalazi i ovogodišnja Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstva društvenog priopćivanja pod naslovom “Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku“, (Izl 10,2). Život postaje priča. U knjižici se mogu pronaći i drugi prigodni tekstovi. Knjižicu i tonski snimak spomenute Poruke Svetog Oca, koju čita predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja BK BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, može se pronaći i preuzeti na mrežnoj stranici Katoličke tiskovne agencije BK BiH: www.ktabkbih.net Svi sadržaji s web stranice KTA BK BiH kao i s web stranice Biskupske konferencije BiH (www.bkbih.ba) mogu se preuzimati i koristiti besplatno i bez traženja dopuštenja.

U predgovoru knjižice namijenjene pastoralnim i medijskim djelatnicima predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja BK BiH nadbiskup Tomo Vukšić, između ostalog piše: “Već se kroz nekoliko godina ustalio običaj, da predsjednik Vijeća za medije BK BiH, u dogovoru s nadležnim biskupom i župnikom, na taj dan predvodi slavlje mise u jednoj od naših župnih zajednica. Svake godine u drugoj biskupiji i drugoj župi. Započelo je misom u Mostaru 2014. godine, te nastavljeno u Sarajevu, Banjoj Luci, Tomislavgradu, Žepču i Drvaru. I nastavljajući tu lijepu tradiciju, ove godine će to, ako Bog da, biti u Bijelom Polju, gdje ćemo zajedničku molitvu uputiti Gospodinu Bogu za izgradnju zdravoga zajedništva među ljudima. Vođen riječima iz starozavjetne knjige Izlaska: ‘Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku’ (Izl 10, 2), papa Franjo je ovogodišnju svoju poruku posvetio pripovijedanju kao jednom od osnovnih načina komunikacije među ljudima. Dapače, čovjek je biće koje pripovijeda, kaže Papa. A priče, koje slušamo, ostavljaju trag drugih u nama dok priče, koje pripovijedamo, ostavljaju naš trag u drugima. Po njima nam se drugi priopćava i postaje bliži a mi drugima”.

U knjižici je u cijelosti objavljena Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija pod naslovom: “Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku“, (Izl 10,2). Život postaje priča”. Na kraju svoje Poruke papa Franjo piše: Nije riječ, stoga, o tome da slijedimo logike onih koji se služe umijećem pričanja priča (storytelling) niti o tome da oglašavamo neku stvar ili sebe same nego da se spomenemo toga tko smo u Božjim očima, da svjedočimo ono što Duh piše u našim srcima i otkrivamo svakom pojedincu da njegova priča sadrži u sebi divne i čudesne stvari. Da bismo mogli to učiniti povjerimo se ženi koja je u svome krilu istkala čovještvo Božje i, govori nam Evanđelje, ispredala u sebi sve događaje iz svog života. Djevica Marija je, naime, sve čuvala i o tome razmišljala u svome srcu (usp. Lk 2, 19).

U knjižici se nalazi i predložak prigodne propovijedi za Dan medija koju je pripremio fra Iko Skoko u kojoj je donio najvažnije naglaske iz spomenute Papine Poruke, prigodnu Molitvu vjernika je napisao fra Janko Ćuro. Kao uvod u misno slavlje fra Iko predlaže sljedeći poziv na molitvu: “U ovoj svetoj misi pomolit ćemo se za sve koji rade u katoličkim medijanima da budu odgovorni prenositelji evanđeoskih i kršćanskih poruka, i za sve koji rade na medijima da donose istinite i cjelovite informacije te za sve pokojne djelatnike medija”.

U svom prilogu pod naslovom: “U mass medijima Crkva nalazi uspješni oblik suvremene propovjedaonice” vlč. Josip Vajdner podsjeća da se “Ove se godine navršava 45 ljeta otkako je sveti papa Pavao VI. (1897. – 1978.) potpisao apostolsku pobudnicu Evangelii Nuntiandi – Naviještanje evanđelja. Prigoda je to osluhnuti poticaje koji se na osobit način tiču sredstava društvenih komunikacija”.

U prigodi proslave Dana medija, u nedjelju, 27. rujna u 11 sati nadbiskup Vukšić slavit će misu u župi Presvetog Srca Isusova Potoci odnosno Bijelo Polje pokraj Mostara u kojoj je župnik don Josip Galić (e-mail: zu.potoci@gmail.com). Župna crkva i župna kuća nalaze se pokraj magistralne ceste M17 desetak kilometara prije Mostara s desne strane gledajući iz smjera Sarajeva. Organizatori poručuju da su svi medijski djelatnici, koji žele i koji mogu, dobrodošli na ovo misno slavlje kao i na druženje nakon mise.