Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježen Dan hrvatskih branitelja ogulinskog kraja

Cerovnik (IKA)

Dan hrvatskih branitelja ogulinskog kraja (grada Ogulina i općina Josipdol, Tounj, Plaški i Saborsko) odnosno 2. memorijal Ivica Cindrić održan je drugu godinu u nizu u nedjelju 21. srpnja.

Molilo se pokraj grobova i spomenika više hrvatskih branitelja od Ogulina, preko Oštarija, do Sabaljske Drage i spomen obilježja prve žrtve Domovinskog rata u ogulinskom kraju Ivice Cindrića pa do legendarnog mjesta obrane ogulinskog kraja Pitomog Javora. Molitve odrješenja predvodio je fra Mirko Gregov iz franjevačkog samostana u Ogulinu u zajedništvu sa župnikom Oštarija popom Antom Luketićem.

 

Središnja komemoracija uz počasni postroj Hrvatske vojske i predstavnika ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda pukovnika Marka Ratkovića bila je kod velikog križa na Pitomom Javoru. Fra Mirko je tom prilikom poručio: “Ovo gordo mjesto mogli bismo nazvati jednom postajom križnog puta u ogulinskom kraju gdje su brojni Šimuni Cirenci davali podršku ideji obrane domovine. Danas se sjećamo svih njih koji su obranili svetinju, domovinu. Njihove žrtve govore da nikada ne zaboravimo. Vaša generacija svoje je napravila stvaranjem samostalne države a na današnjim generacijama je zadatak obrane triju vrijednosti, Boga, čovjeka i domovine. Uz ovdje nazočnu Hrvatsku vojsku mirnije spavamo“.

Slijedila je molitva kod spomenika palim žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata kod župne crkve Uzašašća Isusova u Cerovniku te misa koju je u koncelebraciji župnika Luketića predvodio fra Mirko Gregov.

U homiliji je rekao: “Danas smo tijekom dopodneva prošli skraćeni križni put i molili za one koji su dali živote za domovinu. Najbolji primjer kako mladima ukazati na značenje branitelja jesu Izraelci koji svoje mlade vode na tvrđavu Masadu i pokazuju što znači braniti svoje, na primjeru rimskog opsjedanja ove judejske tvrđave u 1. stoljeću. Branimo stalno vrijednosti domovine. Ono što nas treba veseliti jesu sve braniteljske udruge koje su se došle ovdje pomoliti, a Božji hram ih ujedinjuje. Nikada nemojmo zaboraviti svoje žrtve niti drugome predati svoju domovinu i postati robovima. Svatko od vas treba dati doprinos u obnovi čovjeka kao univerzalne vrijednosti“.

Nakon mise organizirano je razgledavanje tehničko-taktičkog zbora Hrvatske vojske pored škole. Sudionicima među kojima su bili načelnici općine Saborsko Marko Bičanić i Plaškog Pero Damjanović obratio se jedan od organizatora, čelnik udruge Uboj iz Josipdola Saša Poljak, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora iz Ogulina pukovnik u mirovini Miko Kolić, Željko Glavić iz HVIDR-e Gorskog Kotara i udruge Puma, pukovnik Marko Ratković i saborski zastupnik i predsjednik Biciklističkog kluba Frankopan iz Ogulina Tomislav Lipošćak. On je poručio da je svima zadatak prenijeti mladima vrijednosti Domovinskog rata koje su neprolazne.