Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježen Dan Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Zagreb (IKA)

Studenti i profesori Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta obilježili su u ponedjeljak 27. ožujka Dan Odjela za komunikologiju.

Misu je u sveučilišnoj kapeli predvodio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Jozo Grbeš.

Koncelebrirali su rektor prof. dr. Željko Tanjić, pročelnik Odjela za komunikologiju prof. dr. Jerko Valković, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. Krunoslav Novak i sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić.

U svojoj homiliji fra Jozo je istaknuo: „U našem središnjem slavlju otajstva euharistije u posljednji dan njegova života Isus kaže ‚ovo je moje tijelo, koje se daje za vas. Sve što ja imam, evo za vas‘. Krist nam je dao svoje tijelo i dao nam je svoju riječ. Zato vjerujem da pozornost našega života mora biti upravo shvaćena tako. I naši odnosi prema tijelu i tijelima i naš odnos prema riječi.

Sjećam se jednog američkog bibličara kojeg su pitali nakon puno godina: ‚Koji vam se prijevod Biblije najviše sviđa? Na engleskom jeziku ih ima jako puno‘. Odgovorio je s blagim osmijehom: ‚Najviše mi se sviđa prijevod moje majke. Ona je tu riječ koju je čula, nedjeljom pretvarala u život‘. I vjerujem da je to naša zadaća. Vjerujem da je to otajstvo tijela i riječi, otajstvo utjelovljenja Gospodnjega, otajstvo početka svih odnosa s nama. Dubinu utjelovljenja Božje veličine u bijedu ljudskog postojanja može se objasniti jedino ljubavlju.“

Pjevanje na misi predvodili su studenti Jakov Ancić (gitara), Antonio Bebek, Anamarija Benčić, Tina Celić, Mia Franceković (violina), Kristijan Jalšić (klavijature), Ivan Katić, Nora Kljajić i Laura Lazić.

Nakon mise uslijedio je svečani akademski čin u Velikoj dvorani.

U govoru je rektor prof. dr. Željko Tanjić pozdravio sve okupljene, a naročito studentice i studente komunikologije kojima je čestitao njihov dan. „Obilježavanje ovog posebnog dana započeli smo u našoj maloj kapeli, a nastavljamo u novoj Velikoj dvorani, no čini mi se da naša kapela odiše većim duhom. Drago mi je da smo se okupili u ovolikom broju unatoč svim iznenadnim okolnostima koje su nas zatekle u proteklo vrijeme.

Naši studenti su najveći i najopipljiviji znak rasta i razvoja našeg Sveučilišta i Odjela. Novi izazovi za struku su tu od umjetne inteligencije do promjena u struci, a upravo to vas poziva kao komunikologe da prihvatite novitete. Želio bih se još i prisjetiti Filipa Pločkinjića, našeg kolege komunikologa koji više nije s nama te vas zamoliti da ga držite u svojim molitvama“, istaknuo je rektor.

Pozdravnu riječ uputio je i pročelnik Odjela za komunikologiju prof. dr. Jerko Valković, istaknuvši uspjehe i projekte studentica, studenata i svih djelatnika odjela u protekloj godini.

Pročelnik Valković naveo je aktivnosti koje su obilježile vrijeme od prošlog Dana Odjela, među kojima mjesto zauzimaju otvorenje tonskog studija i skori dovršetak televizijskog studija. „Na samome kraju svojega mandata kao pročelnika želio bih vam svima zahvaliti za suradnju tijekom ove službe: kolegice i kolege nastavnici hvala vam na trudu, radu, zalaganju, pomoći, zamjenama. Drage studentice i dragi studenti, hvala vam na otvorenosti, suradnji, angažiranosti i hvala vam što ste pokazivanjem svojeg zadovoljstva dopustili svima nama da osjetimo zadovoljstvo i u svojem radu“, rekao je pročelnik Valković.

Uslijedila je dodjela priznanja najuspješnijim studentima u prethodnoj akademskoj godini. Za najbolji akademski uspjeh 2021./2022. nagrađeni su sljedeći studenti:

  • na prvoj godini prijediplomskog studija s prosjekom 4,883: Valeria Mataja.
  • na drugoj godini prijediplomskog studija s prosjekom 5,0: Veronika Karlović.
  • na trećoj godini prijediplomskog studija s prosjekom 5,0: Marko Bedić i Ema Smrtić.
  • na prvoj godini diplomskog studija, smjer Znanstveno istraživanje medija i odnosi s javnošću s prosjekom 5,0: Barbara Poslek.
  • na drugoj godini diplomskog studija, smjer Znanstveno istraživanje medija i odnosi s javnošću s prosjekom 5,0: Madlen Lipić i Mato Papac.
  • na prvoj godini diplomskog studija, smjer Interkulturalna komunikacija i novinarstvos prosjekom 5,0: Magdalena Magdić.
  • na drugoj godini diplomskog studija, smjer Interkulturalna komunikacija i novinarstvos prosjekom 5,0 Magdalena Bilkić.

Priznanje za najbolji diplomski rad dobila je magistra komunikologije Mirta Fekeža za diplomski rad „Novi mediji i evangelizacija. Usporedba YouTube kanala američke evangelizacijske platforme Ascension i hrvatske Nova Eva“, koji je napisala pod mentorstvom prof. dr. sc. Jerka Valkovića.

Priznanje za izniman izvannastavni angažman u cilju promicanja Odjela za komunikologiju i struke ostvaren u akademskoj godini 2021./2022. dodijeljeno je studentici Vanesi Lukačin te članicama Čitateljskog kluba Odjela za komunikologiju.

Nakon dodijeljenih priznanja, održao se studentski dio programa. Mihaela Dodić i Katja Vrček pročitale su svoje osvrte na Poruku pape Franje za 57. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija.

Prikazan je film u kojem su Iva Barbarić, Marko Dugonjić, Iva Gligora, Maja Mandić, Marta Miletić i Anja Posavec snimili svakodnevnicu studiranja na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Maja Marija Radoš pročitala je ulomke petog pjevanja iz poeme „Obrana Jeruzalema“ Mire Gavrana. Tea Bašić ukratko je predstavila nedavno održani okrugli stol „PR ili novinarstvo?“ u organizaciji Kluba studenata komunikologije PRotagonisti, a Barbara Poslek Komunikološku školu Matice hrvatske.

Svečani akademski čin moderirali su studenti Antonio Bebek i Iva Barbarić.