Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježen Dan vojne kapelanije „Sveti Ivan Pavao II.“

Zagreb (IKA)

U kapelici “Sv. Ivana Pavla II.” u Ministarstvu obrane RH u četvrtak, 17. listopada generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo predvodio je misno slavlje povodom obilježavanja Dana Vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”.

Obilježavanju Dana Vojne kapelanije prisustvovao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul uz brojne djelatnike Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

U svojoj propovijedi don Marko Medo podsjetio je na neizbrisiv trag koji je veliki papa Ivan Pavao II. ostavio u hrvatskoj povijesti neumorno šireći svjedočanstvo ljubavi, ustrajnosti i požrtvovnosti koja je nadahnula tisuće ljudi diljem svijeta.

„Premda Wojtyla nije više na ovoj zemlji njegova je poruka uvijek aktualna, on nastavlja govoriti preko svojih govora izrečenih Hrvatima koji imaju trajnu vrijednost, a posebnu vrijednost imaju njegovi govori koje je izrekao tijekom Domovinskog rata“, rekao je don Marko Medo prisjetivši se riječi koje je uputio hrvatskom narodu: „Ne bojte se… Volim ovu zemlju i njezin napaćeni narod!“.

„Smijemo reći kako je njegova uloga u priznanju hrvatske države bila od presudnog značaja. Njegov prvi posjet Hrvatskoj kada je održana najveća misa u našoj povijesti uz milijunsko mnoštvo vjernika, kada papa apelira na oproštenje i pouzdanje u Božju providnost, bili su svojevrsni melem na rane našeg naroda“, kazao je. U ovoj prigodi, generalni vikar podsjetio je i na proglašenje blaženog kardinala Alojzija Stepinca blaženim na Mariji Bistrici čime je, kako je rekao, naglašena njegova važnost za hrvatsku i europsku povijest.

„On koji je izabrao braniti prava svakog čovjeka pred svakim totalitarizmom i silom, obrazac je koji treba nasljedovati njegov hrvatski narod. Probajmo i mi izabrati drugi način – ljubav“, poruka je don Marka Mede.

Vojna kapelanija “Gospe Snježne” (raniji naziv) osnovana je Dekretom vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca 25. prosinca 2002. Pod ovlast kapelanije ubrajaju se sve osobe i objekti u sjedištu Ministarstva obrane i u Zapovjedništvu Glavnog stožera OS RH u Zagrebu. Od 18. srpnja 2014. kapelanija nosi liturgijski naslov “Sveti Ivan Pavao II.”, a svoj dan slavi 22. listopada.