Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježen Dan vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”

Zagreb (IKA)

U kapelici “Sv. Ivana Pavla II.” u Ministarstvu obrane RH u petak 23. listopada generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo predvodio je misno slavlje povodom obilježavanja Dana Vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II.”. Misno slavlje održano je uz poštivanje preporučenih i propisanih mjera za suzbijanjem pandemije koronavirusa.

Ministar obrane Mario Banožić

Proslavi Dana Vojne kapelanije prisustvovao je ministar obrane Mario Banožić, državni tajnici Branko Hrg i Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj sa suradnicima, glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović i drugi.

U propovijedi, don Marko Medo podsjetio je na obraćanja pape Ivane Pavla II. čovječanstvu za koje se čini kao da je izgubljeno u samoljublju i strahu: “Ne bojte se, otvorite vrata Kristu!”.

“Ivan Pavao II. bio je uvjeren da je Bog od središnje važnosti za čovjekov život, mogao je muškarcima i ženama uputiti poziv na vjersko i moralno obraćenje. Neka se svatko od nas zapita jesmo li mi danas glas koji će uvijek spremno govoriti istinu i ustati u obranu onih čija ljudska prava gaze totalitarne ideologije svih vrsta? Jesmo li taj glas koji se uzdiže iznad vremenitih i svjetovnih moći?”, poruka je don Mede.
Prisjećajući se velikog sveca i pape Ivana Pavla II., ministar obrane podsjetio je kako je bio veliki zagovornik hrvatskog naroda pred cijelim svijetom, a posebno u vrijeme kada je hrvatski narod prolazio kroz kalvariju osamostaljenja.

Načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj

“Među prvima je priznao Republiku Hrvatsku, što je bio presedan u povijesti diplomacije Vatikana. Koliko je poštovao naš identitet i kulturu potvrđuje činjenica da je stalno isticao kako je naš narod prvi slavenski narod koji je prihvatio kršćanstvo i postao dio zapadno-kršćanskoga civilizacijskog kruga”, rekao je ministar Banožić.

Admiral Hranj istaknuo je kako nam život, djela i propovijedi Ivana Pavla II. trebaju biti vodilja u daljnjem radu i svakodnevnim zadaćama.

“Poziv vojnika je služba domovini i narodu. Naš poziv je zanimljiv, često složen i težak. Stoga nam ponekad treba vremena za odmor, da primimo savjet, da nas netko ohrabri i razumije, a to sve imamo upravo u Vojnom ordinarijatu”, kazao je admiral Hranj.

Vojna kapelanija “Gospe Snježne” (raniji naziv) osnovana je Dekretom vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca 25. prosinca 2002. Pod ovlast kapelanije ubrajaju se sve osobe i objekti u sjedištu Ministarstva obrane i u Zapovjedništvu Glavnog stožera OS RH u Zagrebu.

Od 18. srpnja 2014. kapelanija nosi liturgijski naslov “Sveti Ivan Pavao II.”, a svoj dan slavi 22. listopada.