Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 27. obljetnica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca

Otok (IKA/TU)

U nedjelju, 2. prosinca misom u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku započeo je komemorativni skup i obilježavanje 27. obljetnice pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Okupljeni su se s pijetetom prisjetili Marka Živkovića, Mirka Vukušića, Rade Grive, Ante Plazibata i svih branitelja Otoka.

Uz brojne župljane misnom slavlju nazočili su predstavnici državnih i županijskih vlasti predvođeni gradonačelnikom Grada Otoka Josipom Šarićem te mnogih braniteljskih i civilnih udruga.
Koncelebrirano misno slavlje predvodio je župnik i dekan Otočkog dekanata preč. Antun Knežević, a suslavili su mr. Drago Marković, kancelar Nadbiskupijske kurije i vlč. Tomislav Vlahović, svećenik Zadarske nadbiskupije.
Pozivajući se na pročitani odlomak iz Lukina Evanđelja župnik je u homiliji govorio o ljudskom nezadovoljstvu, o osjećaju nepravde, o beznađu koje je zavladalo u svijetu pa i kod nas. Podsjetio je da ljudi nikad nisu bili zadovoljni i nikad nije bilo idealno. „U taj i takav svijet došao je Isus, i to s namjerom da ga obnovi, da obnovi ljude, da promijeni svijet. Isus je učinio sve što je mogao da bi ljudima bilo bolje. Primjerom je pokazivao i konkretno se zalagao da ljubav nadvlada i zagospodari svijetom, da se sve doista obnovi, i to u Bogu. I tko bi se usudio reći da nije uspio! Dobro je da o tomu promišljamo upravo sada na početku došašća, jer ovo naše iščekivanje Isusova rođenja trebalo bi biti obilježeno našim stvarnim zalaganjem za nešto bolje, za bolje sutra“, rekao je župnik, ističući kako bi u iščekivanju Isusova dolaska među ljude trebalo pročistiti i otvoriti srca Bogu i čovjeku, a to je ona prava budnost, to je put koji rađa nadu, stvara bolji svijet, Božji svijet.


Podsjetio je na poginule zrakoplovce i branitelje, pitajući se što bi bilo da oni nisu poduzeli tolike akcije, da nisu bili spremni žrtvovati svoje živote za boljitak svoje domovine i njezinih žitelja. „Njihovi životi i smrt nas obvezuju da se žrtvujemo jedni za druge. Svaki od nas je pozvan naći, pripraviti mjesto za Boga koji dolazi, prepoznati ga u svakom bližnjem,” zaključio je župnik.
Komemorativni skup nastavljen je u parku ispred središnjeg spomenika polaganjem vijenaca i molitvom koju je predvodio župnik Knežević. Komemoracija je završila kulturno-duhovnim programom kojega su pripravili Mješoviti gradski zbor i članovi Udruge dramskih amatera “Josip Kosor” iz Otoka.