Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 28. obljetnica stradanja Hrvata na Uzdolu

UZDOL (IKA)

U Župi sv. Ivana Krstitelja na Uzdolu u utorak 14. rujna, na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, obilježena je 28. obljetnica Uzdolskih žrtava. Misno slavlje za sve ubijene na Uzdolu predvodio je svećenik Sarajevske nadbiskupije don Ljubo Zadrić, koji je trenutno na poslijediplomskom studiju u Rimu, prenosi KTA.

Program ovogodišnje obljetnice započeo je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja, razmatranjem o križu te čitanjem imena ubijenih odnosno poginulih. Vijence su položili članovi obitelji ubijenih, izaslanstvo općine Prozor-Rama, Udruga Treća bojna i branitelji Uzdola, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Izaslanstvo predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Udruga branitelja Vukovara iz Zagreba, izaslanstvo 4. Gardijske brigade Split, Ministarstva branitelja HNŽ-a, HDZ 1990, HNS-a, MNK Uzdola te Oružanih snaga BiH.

Središnji dio programa bilo je misno slavlje. Tijekom propovijedi don Ljubo je naglasio: „Ne ubij. Zapovijed je koja se nalazi u sredini deset Božjih rijeci. Na Uzdolu je to s posebnim značajem”.

Nakon mise svoju zahvalu za pomoć u obilježavanju obljetnice uputio je novi uzdolski župnik don Ivan Ivančević. Misno slavlje animirao je župni zbor iz Prozora. U Memorijalnom centru molilo se za sve ubijene iz Uzdola. Ovogodišnja obljetnica je obilježena u još uvijek pandemijskim okolnostima te je bila skromnija.

Iako je za ovaj zločin, koji su počinili pripadnici Prozorskog samostalnog bataljuna Armije BiH, osuđen po zapovjednoj odgovornosti tadašnji komandant Enver Buza, rodbinu i sve druge Uzdoljane muči što nisu kažnjeni stvarni nalogodavci akcije „Neretva 93” i izvršitelji zločina, prenosi KTA.