Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 29. godišnjica granatiranja Slavonskog Broda

Slavonski Brod (IKA)

U znak sjećanja na 29. obljetnicu jednog od najtežih ratnih dana u Slavonskom Brodu, u ponedjeljak 3. svibnja Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Brodsko-posavske županije organizirala je prigodan program kojim su se spomenuli svojih poginulih sugrađana.

U nedjelju 3. svibnja 1992. u topničkim, minobacačkim i zrakoplovnim napadima na Slavonski Brod poginulo je 16 osoba, od kojih šestero maloljetne djece, a ranjeno je oko 60 ljudi.

Program pod geslom „Sjećajmo ih se s tugom i ponosom“ započeo je misom zadušnicom u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći, koju je predslavio župnik Ivan Lenić. U molitvi vjernika posebno se molilo za šestero poginule maloljetne djece i za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu.

Izaslanstva su potom položila vijence, zapalila svijeće i pomolila se kod spomen-obilježja „Prekinuto djetinjstvo“ na Šetalištu Braće Radića, te kod spomen-obilježja „Djevojčica“ podignutog 2000. godine pored OŠ Hugo Badalić iz koje je tijekom Domovinskog rata poginulo 16 učenika. Vijenac i svijeće položeni su i kod Spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića.

U ratnim danima, a najviše u svibnju, u Slavonskom Brodu poginulo je 28 djece kojima je naprasno prekinuto djetinjstvo.