Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 29. obljetnica stradanja Petrovaca

Petrovci (IKA)

Na blagdan Pokrova Presvete Bogorodice, 1. listopada u grkokatoličkoj župi u Petrovcima obilježena je 29. obljetnica stradanja toga mjesta.

Poštujući nove propisane mjere koje od 30. rujna vrijede za područje cijele Vukovarsko-srijemske županije, u petrovačkoj župnoj crkvi služena je panahida (molitveni spomen) za sve ubijene, postradale i umrle civile i branitelje Petrovaca, kao i one koji su stradali u jeku ratnoga vihora u Petrovcima i okolici. Panahidu je služio petrovački župnik mr. Vladimir Sedlak, biskupski vikar za Slavoniju i Srijem. Na grkokatoličkom groblju u Petrovcima, nakon pjevanja himne, položeni su vijenci, izmoljena molitva te upućene prigodne riječi. Nakon komemoracije na groblju, upriličen je domjenak u društvenom domu „Sokolana“.

U Petrovcima je 1991. godine stradalo 15 mještana-civila, od kojih je najmlađi bio petogodišnji dječak Boris Vaselek te trojica Petrovčana – hrvatskih branitelja. Na području naselja i okolice stradalo je još nekoliko osoba, a bilo je i osoba deportiranih u kažnjeničke logore.