Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 75. obljetnica smrti fra Rafe Kalinića i mještana Košuta, Turjaka i Brnaza

Brnaze (IKA )

U organizaciji zajednice vjernika sv. Nikole Tavelića iz Brnaza, 22. i 23. rujna obilježena je 75. obljetnica pogibije fra Rafe Kalinića i mještana Košuta, Turjaka i Brnaza. Gvardijan i upravitelj svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Petar Klapež u subotu, 22. rujna predvodio je misu za sve ubijene kod spomen-križa na Kukuzovcu .

Koncelebrirali su župnik Košuta don Franko Prnjak, župnik Turjaka fra Petar Gulić, župni vikara Brnaza fra Antonio Mravak, fra Stjepan Čovo, fra Pavao Vučković, fra Božo Norac-Kljajo i don Josip Dukić.

Na obilježavanju su nazočili i predstavnik Splitsko-dalmatinske županije Damir Čarić, zamjenik gradonačelnice Sinja Denis Glavan, zamjenik gradonačelnika Trilja Ivan Bugarin te predstavnici mjesnih odbora Košuta i Turjaka Ivan Žolo i Dujo Maleš. Uz njih su nazočili i članovi obitelji ubijenih kao i rodbina ubijenog fra Rafe Kalinića iz Prugova.

Nakon misnog slavlja predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja i Trilja te mjesnih odbora Košuta i Turjaka položili su vijence i zapalili svijeće pred spomen-križem, a nakon njih su to učinili obitelji ubijenih i ostali prisutni.

U propovijedi fra Petar je podsjetio kako se prije 75 godina, 24. rujna 1943. godine, dogodio ljudski zločin. „Na ovom mjestu, uz trasu nekadašnje željeznice, na Kukuzovcu, dogodio se stravičan zločin. Toga krvavog rujanskog dana pripadnici 7. SS divizije Prinz Eugen su iznenada ušli u ciljane zaseoke naših sela, pohvatali nedužne ljude te ih doveli na ovo mjesto i potom ih na surov način na ovom mjestu poubijali. Ubijen je 41 mještanin Košuta, jedan civil iz Glavica, koji se zatekao kod rodbine u Košutama, 17 mještana naselja Brnaze, 17 mještana Turjaka i fra Rafo Kalinić, koji je nosio sakramente popudbine umirućem bolesniku kojeg su uhvatili s još dvoje ukućana i zapalili u kući Malbaša“.

Župni vikar Brnaza fra Antonio Mravaka kazao je kako su smrću ubijenih, njih 67, nasilno prekinuta rodoslovlja i uništene buduće obitelji. „Mi živi, njihovi potomci, pozvani smo čuvati sjećanje na njih. Jer 70 godina ovaj zločin nam je bio nepoznat. Mnogi i danas ne znaju za ovaj pokolj i mjesto održavanja komemoracije“, rekao je fra Antonio.

Zajednica vjernika sv. Nikole Tavelića u Brnazama prisjetila se u nedjelju, 23. rujna smrti mještana i fra Rafe Kalinića, koji je 24. rujna 1943. godine ubijen i spaljen s trudnom majkom Ankom Malbašom. Za vrijeme prijepodnevnih misa pročitana su imena svih ubijenih. Ispred kuće Bože Malbaše, kod spomen-ploče gdje su fra Rafo i Anka Malbaša ubijeni, održana je molitva odrješenja. Molitvu je predvodio fra Antonio Mravak. Uz mještane na molitvi odrješenja sudjelovali su fra Rafini štovatelji iz Splita i članovi rodbine iz Prugova.

Ključne riječi:
fra Rafo Kalinić Kukuzovac