Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 80. obljetnica ubojstva fra Rafe Kalinića i mještana Košuta, Turjaka i Brnaza

Brnaze (IKA)

Osamdeseta obljetnica pokolja nad mještanima sela Košuta, Brnaza i Turjaka obilježena je u subotu 23. rujna 2023. na Kukuzovcu.

Obilježavanje je počelo kod spomen-križa na Kukuzovcu gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće za ubijene. Organizacija ovogodišnje komemoracije dodijeljena je filijalnoj zajednici Župe Gospe Sinjske u Brnazama. Molitvu odrješenja predvodio je župni vikar fra Ivan Čikara, uz župnika župe Turjaci fra Filipa Milanovića i župnika župe Košute don Tomislava Topčića.

Obilježavanju su među ostalima nazočili članovi obitelji ubijenih, sinjski gradonačelnik Miro Bulj, njegov zamjenik Denis Bobeta, triljski gradonačelnik Ivan Bugarin, predsjednik Gradskog vijeća grada Trilja Ivan Šipić te predstavnici političkih stranaka i mjesnih odbora Košuta i Turjaka. Nakon komemoracije u crkvi sv. Nikole Tavelića na Kukuzovcu u Brnazama slavljena je misa zadušnica koju je predslavio fra Ivan Čikara.

Zajednica vjernika u Brnazama prisjetila se u nedjelju 24. rujna smrti mještana i fra Rafe Kalinića. Tijekom prijepodnevnih misa pročitana su imena svih ubijenih. U podne je ispred kuće Bože Malbaše, kod spomen-ploče gdje su fra Rafo i Anka Malbaša ubijeni, održana molitva odrješenja. Uz mještane su sudjelovali fra Rafini štovatelji iz Splita i članovi rodbine iz Prugova.

Pripadnici nacističke Sedme divizije „Prinz Eugen“ su 23. rujna 1943. ubili 66 mještana: 41 muškarca iz Košuta, 17 mještana Brnaza, sedam mještana Turjaka, muškarca iz Glavica koji se zatekao kod rodbine u Turjacima te fra Rafu Kalinića.

Fra Rafo Kalinić ubijen je u zaseoku Malbaši u Brnazama. Na povratku od bolesnika, kojemu je podijelio sakramente pomirenja i euharistije, nacistički vojnici su ga uhvatili i živa bacili u zapaljenu kuću, gdje je izgorio s Ankom Malbašom, trudnom majkom.