Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 79. obljetnica od pogibije 97 mještana u savezničkom bombardiranju

Kaštel Sućurac (IKA)

Molitvom krunice i misom zadušnicom u župnoj crkvi Sv. Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu, koju je predvodio župnik don Ivan Delić, i paljenjem svijeća pred zvonikom stare župne crkve u ponedjeljak 5. prosinca obilježena je 79. obljetnica od tragične pogibije 97 mještana koji su zajedno sa svećenikom don Antom Rubignonijem živote izgubili u savezničkom bombardiranju.

Misi zadušnici s procesijom i odrješenjem nazočili su brojni potomci poginulih Sućurana, mještani, predstavnici Grada Kaštela, gradski vijećnici, članovi Mjesnog odbora, predstavnici gradskih institucija, društava i udruga, koji su u spomen na sve nevine žrtve stradale u napadu 36 savezničkih bombardera, položili vijence i zapalili svijeće na mjestu stradanja.

Na mjestu nekadašnje crkve, koja je tog kobnog dana u 15.05 sati, pred sam početak poslijepodnevne pobožnosti direktnim pogotkom sravnjena sa zemljom, danas se nalazi samo zvonik (kampanel), koji je jedini ostao čitav nakon napada, a na zvoniku se nalazi spomen ploča s imenima poginulih, dok su u povodu 70. obljetnice stradanja obilježeni i temelji stare župne crkve, kao mjesto pijeteta.

U anglo-američkom bombardiranju Kaštel Sućurca 5. prosinca 1943. u 15.05 poslijepodne poginulo je 97 mještana, od kojih njih 65 u crkvi za vrijeme misnog slavlja, zajedno sa svećenikom don Antom Rubignonijem. Kaštel Sućurac je u to vrijeme bio mjesto s oko 2200 stanovnika, a osim brojnih žrtava, pod smrtonosnim teretom savezničkih bombardera B 52 potpuno je razoreno i 38 kuća, dok ih je 50-ak oštećeno. Župna crkva je u naletu bombardera direktnim pogotkom sravnjena sa zemljom, mnogi nevini Sućurani su nastradali, a brojne obitelji ostale su bez svojih najmilijih.

U tijeku pobožnosti don Ivan Delić se poimenično prisjetio svih nevinih žrtava stradalih za vrijeme misnog slavlja 5. prosinca 1943., dan uoči blagdana sv. Nikole. Vjernici su se nakon pobožnosti u župnoj crkvi, uz pjesmu i upaljene svijeće uputili prema kampanelu nekadašnje crkve, na kojemu se nalazi spomen ploča s imenima svih poginulih Sućurana, te su predvođeni sućuračkim župnikom izmolili odrješenje, zapalili svijeće i položili vijence.