Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 85. obljetnica stradanja vrbsko-ruščičkih žrtava

Slavonski Brod/Gornja Vrba (IKA)

Mještani općine Klakar i Gornje Vrbe i ove su se godine sjetili svojih sumještana stradalih u masakru koji su 20. veljače 1935. počinili jugoslavenski žandari u želji da uguše pobunu hrabrih hrvatskih seljaka koji su krenuli u mirne prosvjede protiv represije velikosrpskog režima nad Hrvatima u tadašnjoj jugoslavenskoj kraljevini.

Seljaci iz Ruščice i Vrbe krenuli su u Slavonski Brod potaknuti vijestima o uhićenjima i masakru nad odvoračkim seljacima u Sibinju prethodnog dana. Na ulazu u grad, kod Gradskog groblja tog kobnog 20. veljače poginuli su Tomo Vargić, Ivan Borevković, Mirko Milec, Stjepan Mirković i Ivan Martić te Ivan i Kristina Trogrlić.

Program je u četvrtak 20. veljače započeo polaganjem vijenaca i molitvom ispred zajedničke grobnice na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu, u koju su pokopani ubijeni mještani.

Molitvu kod grobnice, koju su 2015. obnovili Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija predvodio je domaći župnik Antun Farkaš. On je potom u filijalnoj crkvi Sv. Nikole u Gornjoj Vrbi predvodio misu zadušnicu na kojoj su uz domaće vjernike, sudjelovali i predstavnici društveno-političkih vlasti. Župnik Farkaš pročitao je na početku mise imena svih žrtava. Posvijestivši „važnost molitve kod grobova onih koji su nam dragi i onih koji su nas svojim životima i žrtava posebno zadužili“, istaknuo je važnost slavljena mise zadušnice za njihove duše.
Citirajući riječi pape Franje na njegovom pohodu baltičkim zemljama 2018. kada se kod spomenika slobode – koju oni nazivaju spomenik neovisnosti, obratio mnoštvu naroda riječima ‘Nemojte zaboraviti ovu slobodu teško stečenu i one koji su se za nju žrtvovali’, župnik Farkaš u homiliji je među ostalim rekao: „Ovaj spomenik našim poginulim seljanima spomenik je slobode i žrtava, odnosno knjiga izlaska koju su napisala imena i prezimena uklesana na ovom spomeniku. Za slobodu nas Krist oslobodi. Neka i njih Kristova ljubav vječnim mirom za tu slobodu nagradi“.

Bila je to 85. obljetnica stradanja Vrbsko-ruščičkih žrtava, koje već godinama predstavljaju simbol domoljubne svijesti i pravedne borbe hrvatskoga naroda za slobodu i samostalnost. Upravo iz tog razloga Općina Klakar i Gornja Vrba 20. veljače slavi i svoj Dan općine te je svečani program nastavljen u Mjesnom domu u Gornjoj Vrbi. O važnosti toga događaja govorili su načelnici općine Klakar Josip Stanić i Gornje Vrbe Ivan Vuleta i uzvanici, istaknuvši da je njihova obveza i dužnost ne zaboraviti žrtve svojih hrabrih sumještana, jer su one ono najdragocjenije za slobodu koju danas ima hrvatski narod.

Ključne riječi:
Vrbsko-ruščičke žrtve