Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen na Vrbsko-ruščičke žrtve

Slavonski Brod (IKA)

Mještani općine Klarak i Gornje Vrbe obilježili su u srijedu 20. veljače 84. obljetnicu Vrbsko-ruščičkih žrtava, odnosno stradanja svojih šestorice sumještana, koje su na taj dan 1935. godine pobili jugoslavenski žandari, jer su krenuli u mirne prosvjede protiv represije velikosrpskog režima.

Program je započeo polaganjem vijenaca i molitvom ispred zajedničke grobnice na gradskom groblju u Slavonskom Brodu, u koju su pokopana šestorica ubijenih mještana Gornje Vrbe i Ruščice iz udruge seljaka: Franjo i Ivo Borevković, Tomo Vrgić, Mirko Milec, Stjepan Mirković i Ivo Martić.
Molitvu kod grobnice, koju su 2015. obnovili Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija predvodio je domaći župnik Antun Farkaš, koji je potom u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije u Ruščici predvodio misu zadušnicu na kojoj su uz domaće vjernike, sudjelovali i predstavnici društveno-političkih vlasti.
Župnik Farkaš pročitao je na početku mise imena žrtava te u propovijedi iz osobnog iskustva posvijestio važnost molitve kod grobova onih koji su nam dragi i onih koji su nas svojim životima i žrtava posebno zadužili te uputio na važnost slavljena mise zadušnice za njihove duše.
Citirajući Gundulićevu tvrdnju; „Svijet je samo jedno uzburkano more u kom se dižu valovi visoki kao gore, samo jedna je lađa jača od svakoga vala, a to je Crkva Boga, Spasitelja moga“, vjernicima je poručio da su „Crkva, Bog i vjera naš temelj“ te da oni koji su u Crkvi stvaraju i budućnost i prošlost i sadašnjost.
Bila je to 84. obljetnica stradanja Vrbsko-ruščičkih žrtava, koje već godinama predstavljaju simbol domoljubne svijesti i pravedne borbe hrvatskoga naroda za slobodu i samostalnost. Upravo iz tog razloga Općina Klakar i Gornja Vrba 20. veljače slavi i svoj dan općine te je svečani program nastavljen u dvorani Mjesnog doma u Ruščici.

Ključne riječi:
Vrbsko-ruščičke žrtve