Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježeno 100 godina Franjevačkog biblijskog instituta

Rim (IKA)

Tijekom 15. i 16. siječnja u Rimu je proslavljena 100. obljetnica Franjevačkog biblijskog instituta (Studium Biblicum Fancisacnum), koji se ističe i kao jedino katoličko sveučilište u Svetoj zemlji za biblijske studije i tako daje svoj jedinstveni doprinos u razumijevanju Svetoga pisma, navodi se na stranici „Vatican News“.

Obilježavanje ove obljetnice započelo je 15. siječnja audijencijom kod pape Franje, a nastavilo se drugi dan znanstvenim simpozijem. Također, za ovu obljetnicu pripremljena je i posebna izložba koja će biti otvorena do 27. siječnja.

„Vaš diskretan i strastven rad je najdragocjeniji“, rekao je papa Franjo tijekom audijencije te dodao kako proučavanje, meditacija i razmišljanje o Bibliji i biblijskim tekstovima trebaju biti „u srcu Crkve, svetog i vjernog Božjeg naroda. Izvan tijela Crkve, ove studije su beskorisne.”

Massimo Fusarelli, generalni ministar Reda manje braće, podsjetio je na ove riječi i u intervjuu za „Vatican News“ te istaknuo kako je ovaj Institut tu za Božji narod. „Studenti istražuju biblijska mjesta i uče izvorne jezike kako bi kasnije služili ljudima u svojim zemljama. Vraćaju se s iskustvom koje se može steći samo u Svetoj zemlji. Zato je ovo učilište naš biser“, rekao je generalni ministar Reda manje braće.

Tijekom predavanja 16. siječnja na Antonianumu, kardinal José Tolentino de Mendonça, prefekt Dikasterija za kulturu i obrazovanje, istaknuo je da studenti na ovom Institutu postižu dublje razumijevanje Svetoga pisma zahvaljujući i izravnom kontaktu sa Svetom Zemljom za vrijeme studija. Također, naglasio je i da Institut kao znanstvena institucija ima svoj „osobiti karakter“ koji mu omogućuje dati i odgovarajući doprinos znanosti.

U intervjuu za Vatican News, o. Rosario Pierri, dekan Instituta, istaknuo je da se Institut oslanja na 800-godišnju tradiciju franjevačke prisutnosti u Svetoj zemlji te povijesna i geografska istraživanja koja su se provodila tijekom prošlih stoljeća. „To je iskustvo koje prenosimo našim studentima, a oni ga onda dijele u svojim zemljama“, dodao je dekan Pierri.

Na kraju simpozija otvorena je i prigodna izložba pod nazivom: „Što smo čuli, što smo vidjeli i opipali, to vam navješćujemo“, pozivajući se na Prvu Ivanovu poslanicu. Izložba će biti otvorena do 27. siječnja u kripti bazilike svetog Antuna u Rimu.

Apsolvent Franjevačkog biblijskog instituta o. dr. sc. Wojciech Węgrzyniak, predavač na Sveučilištu pape Ivana Pavla II. u Krakowu, naglasio je kako mu je studiranje u Jeruzalemu omogućilo da uči o Božjoj Riječi, na mjestu gdje je ona postala tijelom. „Zahvaljujući profesorima i arheolozima koji su tijekom svoga rada otkrili velik dio Svete Zemlje, mogao sam dotaknuti ta mjesta koja nas vraćaju u biblijska vremena. Bilo je jedinstveno“, istaknuo je. Osim toga, prenosi i svoje iskustvo: „Vidio sam profesore kako se penju na križni put ili mole na Golgoti i sudjeluju u liturgiji. Oni su primjer življenja onoga što uče. Sretan sam što je Sveti Otac na susretu s nama rekao da Bibliju treba tumačiti, čitati i raditi upravo u Crkvi i da bilo kakav znanstveni, biblijski rad izvan Crkve nema smisla”, rekao je o. Węgrzyniak.

Godine 2001. tadašnja Kongregacija za katolički odgoj izdala je i dekret kojim je Franjevački biblijski institut ovlastila za dodjelu licencijata i doktorata iz biblijskih znanosti i arheologije.

U Svetoj Zemlji, uz Franjevački biblijski institut, znanstveno Bibliju proučavaju i Dominikanski centar École Biblique et Archéologique Française te isusovački ogranak Papinskog biblijskog instituta u Rimu.