Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen božićni broj glasila HKM London

London (IKA)

Iz tiska je izišao četrnaesti, božićni broj časopisa Most – The Bridge, glasila Hrvatske katoličke misije London.

Časopis je pokrenut 2008. godine sa svrhom da pridonese rastu hrvatske katoličke zajednice u Ujedinjenom Kraljevstvu te poveže hrvatsku i englesku kulturu. Časopis pokriva područje od crkvenih, pastoralnih, kulturnih i povijesnih tema do suvremenih događanja hrvatske zajednice okupljene oko Hrvatske katoličke misije. Tekstovi se objavljuju na hrvatskom i engleskom jeziku.
U novome broju na 136 stranice surađuje više od dvadeset suradnika. Most donosi osvrt na prošlogodišnji zlatni jubilej Hrvatske katoličke misije u Londonu. Uz izvješće s proslave i pozdravni govor voditelja Hrvatske katoličke misije u Londonu fra Ljubomira Šimunovića, donesena je propovijed predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, pozdravni govor provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita dr. fra Marko Mrše, kao i čestitke nacionalnog ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu preč. dr. Tomislava Markića.

O svecima koji su pomagali katolicima u teškim vremenima smrtonosnih bolesti piše Christopher Howse, pomoćni urednik Daily Telegrapha i kolumnist Tableta; ističe da su „sveti John Henry Newman i sveti John Southworth postali svetima jer su pružali Božje milosrđe i bolesnima i zdravima“. „Crkva u doba Korone“ naslov je teksta don Ivice Žižića koji piše kako je „bogoslužje za Crkvu apsolutno neizostavno: ono je najčišći oblik postojanja i vjere i Crkve“. Anđelko Mihanović piše o Božiću u djelima hrvatskih umjetnika naglašavajući kako „hrvatski umjetnici i vjernici imaju bogatu tradiciju izrađivanja jaslica različitim umjetničkim tehnikama“. Časopis donosi razgovor s dominikancem Srećkom Koralijom naslovljen „Disciplina i napor kao egzistencijalna kontemplacija“. 

U spomen na 10. obljetnicu smrti Krste Cviića Vladimir Pavlinić ističe kako je Cviić „slijedio istinu vjere i otkrivao svijetu istinu o Hrvatskoj“. „Svi se mijenjamo i nema dvojbe da će Hrvatska nakon korone izgledati sasvim drukčije. Iskreno se nadam, bolje i organiziranije te da će se u njoj više cijeniti ljudskost, zajedništvo, plodovi vlastite zemlje, inovativnost i funkcionalnost“, naglasio je u razgovoru s Vladimirom Gossom istaknuti hrvatski komunikolog Božo Skoko. Jakov Mlinarević donosi prigodni tekst o hrvatskom kulturno-povijesnom nasljeđu, ističući da su „Hrvati vrlo star narod, bogate povijesti i kulturne baštine, ali kako je ta povijest ponajvećma bila turbulentna i nepovoljna“.

Brian Gallagher engleskim čitateljima predstavlja prvoga vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera, ističući kako je on osoba „vrijedna pažnje za svakoga tko se zanima za Bosnu i Hercegovinu“. Linda Rabuzin predstavlja londonsku Školu za hrvatski jezik. O dugom putovanju male knjige iz 1512.  govora splitskog nadbiskupa Bernarda Zane piše Flora Turner-Vučetić; ona se u Londonu uime splitske nadbiskupije uspješno natjecala na aukciji, a voditelj Hrvatske katoličke misije u Ujedinjenoj Kraljevini je ovu vrijednu knjigu odnio u Split i predao splitsko-makarskom nadbiskupu Marinu Barišiću te je pohranjena u muzeju splitske katedrale.

Jadranka Beresford-Peirse izvješćuje o djelovanju Međunarodnu zaklade za očuvanje hrvatskih spomenika, kojoj je utemeljiteljica a koji uskoro obilježava 30. obljetnicu postojanja, ističući kako to ne bi bilo moguće bez velikodušnosti dobročinitelja među kojima je i prestolonasljednik Charles princ od Walesa.

O djelovanju londonskoga ureda Hrvatske turističke zajednice piše direktorica Ivona Grgan; ističe kako „Hrvatska turistička zajednica i predstavništvo u Londonu održavaju vidljivosti Hrvatske u izazovnom i neizvjesnom razdoblju, koje još uvijek traje“.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu Igor Pokaz osvrće se na proteklu godinu ističući kako je  „Hrvatska kao članica Europske unije konstruktivno i angažirano pristupila procesu pregovora o uređenom izlasku UK iz EU-a te je velik naglasak stavljen na jamčenje prava kako hrvatskih građana u UK tako i britanskih u RH, u vremenu nakon završetka ovog procesa“. Peter Elborn izvješćuje o djelovanju Britansko-hrvatskog društva, koje je pomoglo pri obnovi jednog sata iz 18. stoljeća stradalog u potresu u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Ivana Fletcher svjedoči o obiteljskoj duhovnosti za vrijeme prvog nacionalnog “zaključavanja”,  naglašavaju kako su „obiteljsko zajedništvo i ljubav jači od straha“.

Hrvatski nogometni reprezentativac i prvotimac Chelsea Mateo Kovačić  u prigodnom razgovoru istaknuo  je da mu je sudjelovanje na slavlju mise na hrvatskom jeziku u Londonu  velika radost. Otkriva kako se uvijek pomoli prije utakmice da ostane živ i zdrav i da utakmica dobro prođe te da sa sobom nosi Gospin kipić i blagoslovljenu vodu. Gojko Bežovan donosi profil časopisa Most – The Bridge, nazivajući ga „opsežnim i sadržajnim napisima, na hrvatskom i na engleskom s lijepim razglednicama iz Ujedinjenog Kraljevstva“.
Most – The Bridge donosi i osvrt na važnija događanja u životu londonske hrvatske katoličke zajednice u 2020. godini.

Pokretač i glavni urednik je fra Ljubomir Šimunović, voditelj HKM London. Hrvatska katolička misija u Londonu ima aktivnu facebook stranicu: https://www.facebook.com/hkmlondon, a može je se pratiti preko mrežne stranice: https://hkmlondon.org/.

Ključne riječi:
HKM London most The Bridge