Budi dio naše mreže
Izbornik

HKM London: Misa za domovinu i koncert zbora HKM London

London (IKA)

U crkvi Presvetoga srca Isusova u Londonu misu za domovinu na Presveto Trojstvo, u nedjelju, 26. svibnja 2024. godine predstavio je voditelj Hrvatske katoličke misije London, fra Ljubomir Šimunović u suslavlju sa đakonom Domagojem Matokovićem, koji će 29. lipnja ove godine biti zaređen za svećenika Westminsterske biskupije, objavio je HKM London. 

Fra Ljubomir je u propovijedi  istaknuo kako „svaki put kad na sebe stavimo znak križa, ispovijedamo vjeru u Presveto Trojstvo, Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. Molimo se za domovinu, ali i zahvaljujemo na domovini. Zahvalnost je lijek i protuotrov ljutnji i ogorčenosti. Zahvaljujemo Bogu na domovini, slobodi i darovanim nam prigodama. Molimo za one koji su u domovini i one koji su izvan nje. Zajedništvo je poput zraka i krvi potrebnih za život. Molimo za zajedništvo u našemu narodu, domovini i iseljeništvu. Presveto Trojstvo, blagoslovi nas i našu domovinu ljubavlju, milošću i zajedništvom“, zaključio je fra Ljubomir.

Hrvatskom himnom “Lijepa naša” pozdravljena je domovina, a nazočnima se poslije mise obratio izvanredni otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Davor Ljubanović koji je u ime Veleposlanstva čestitao nadolazeći Dan državnosti Republike Hrvatske, dan kada je obnovljena suverenost hrvatskoga naroda nakon stoljetne borbe za vlastitu državu, ali i dan na koji se s posebnim poštovanjem i trajnom zahvalnošću prisjećamo i svih hrvatskih branitelja koji su stali u obranu domovine Hrvatske.

Misi je nazočio i predstavnik Hrvatske ratne mornarice u mornaričkome zapovjedništvu NATO saveza, kapetan fregate Zoran Dražić. Ljepoti slavlja pridonio je zbor mladih HKM London pod vodstvom Terezije Štimec. Oni su nakon mise održali prigodni koncert pod nazivom Neka cijeli ovaj svijet u koji je uvela donedavna zaposlenica vatikanskoga Dikasterija za komunikaciju Antea Marinović. Program je uključivao izvedbe pjesama Bože, Tebi pjevam jaLocus IsteReci, MarijoOči u očiŽivot cvijeća u klavirskoj izvedbi solista Zvjezdana Vojvodića, Santo te Neka cijeli ovaj svijet. U zboru, pod vodstvom Terezije Štimec, pjevali su Gabriela Lučić, Karla Vuina, Ana Ercegović, Zvjezdan Vojvodić, Ninoslav Bosančić, Roman Kos i Antun Razum.

Početku mise pridružio se i novinarski tim predvođen Silvijom Trnčević koji ovih dana u Engleskoj snimaju reportažni dokumentarac HRT serijala Moj put.

Ključne riječi:
HKM London koncert misa za domovinu