Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen drugi ovogodišnji broj „Nade“

Srijemska Mitrovica (IKA)

Iz tiska je izišao drugi ovogodišnji broj „Nade“, informativno-pastoralnog lista Srijemske biskupije.

Biskupijski list „Nada“ počeo je s izlaženjem prije deset godina, zamišljen kao list koji će uz vijesti iz biskupije donositi i formativni sadržaj za vjernike. Premda je od samog početka predviđeno da list izlazi tromjesečno, tj. četiri puta godišnje, do ove godine zbog nedostatka suradnika i financija, izlazio je jedan broj godišnje, krajem godine.

Od ove, 2023. godine, na „Nadi“ surađuje prošireno uredničko vijeće, te je jubilarni deseti broj, koji je izašao proljetos, obogaćen novim grafičkim dizajnom, te novim rubrikama i sadržajem.

Početkom kolovoza „Nada“ je prvi put ugledala i svoj drugi broj u istom godištu, a plan je ostvariti prvotnu zamisao i urediti četiri broja godišnje. Tako se izlazak trećeg ovogodišnjeg broja predviđa za kraj rujna/početak listopada, i posljednji krajem godine. Svakako, poteškoće i dalje ostaju – nedostatak suradnika kao i sredstava.

Ovaj, na neki način „povijesni“ broj, između ostalog donosi vijesti iz središta biskupije, od kojih se ističu povijesni posjet predsjednika Vlade RH Srijemskoj Mitrovici i Srijemskoj biskupiji, zatim susret biskupa Fabijana Svaline s predstavnicima nacionalnih manjina, posjet nuncija, vijesti o hodočasničkim grupama koje su posjetile Srijemsku biskupiju, i kao kruna svega – vijest o XVI. Susretu mladih Srijemske biskupije koji su se u velikom broju okupili na cjelodnevni susret u Srijemskim Karlovcima, zajedno sa svojim svećenicima i biskupima, te odlazak mladih Srijemske biskupije na koncert duhovne glazbe i duhovnu obnovu u Zagrebu – „P(r)ogledaj srcem“.

Nakon vijesti iz župa, iz sva tri dekanata, te iz života Crkve, objavljen je intervju s mladom Milosrdnom sestrom sv. Križa, s. Franciskom Ulrikom Sajdl, rodom iz Srijemske biskupije i trenutačno na službi u Đakovu.

Biskupijski Caritas predstavlja neke od svojih brojnih programa ljubavi na djelu na ovim prostorima, osobito projekt Your Job 2 kojim se nudi profesionalno usmjeravanje mladih ljudi i pomoć pri otvaranju i ostvarivanju vlastitih obrta uz Caritasovu podršku.

Tu su i redovite rubrike iz liturgije i duhovnosti „Slavimo Boga“; „Biblijski kutak“, ali i „Rad na sebi“, u kojem vlč. Matej Perić upoznaje s vjerskim ili duhovnim opsesivno-kompulzivnim poremećajem.

Nastavljaju se predstavljati srijemska društva, u ovom broju predstavilo se Društvo hrvatske mladeži iz Zemuna, a preč. Marko Kljajić i nastavnik hrvatske nastave u Srijemskoj Mitrovici Dario Španović prikazuju povijest Srijema i pojedinih mjesta i župa, dok rubrika „Naši stari“ čuva lijepe srijemske običaje od zaborava i predstavlja njihovo bogatstvo. Nova rubrika „E-katolik“ u ovom broju promišlja o izazovima umjetne inteligencije u budućnosti Crkve, dok su zadnje stranice rezervirane za najmlađe čitatelje.

Zadnje korice donose notni i tekstualni zapis himne ovogodišnjeg Susreta mladih Srijemske biskupije, koju su napisali i uglazbili mladi – Ana Umiljanović, Nives Široki i Ivana Velbl.

Po jedan broj svakog izdanja redovito se pošalje u župe Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije, kao i župe u Republici Srbiji, a Uredništvo poziva sve iseljene Srijemce koji bi htjeli pratiti i podržati Srijemsku biskupiju i kroz „Nadu“ da se slobodno jave na adresu: Biskupski ordinarijat, Uredništvo Nade, Sv. Dimitrija 12, 22000 Sr. Mitrovica ili na e-mail Tiskovnog ureda info@srijembiskupija.rs te će im se vrlo rado poslati primjerak.

Svi koji bi svojim prilozima, tekstovima, fotografijama ili vijestima htjeli obogatiti Nadu, mogu je javiti na istu e-mail adresu.

Uredništvo potiče sve ljude dobre volje da pomognu izdavanje ovog jedinog lista na hrvatskom jeziku u Srijemu svojim donacijama; za uplate iz R. Srbije (s naznakom „Donacija za Nadu“) Erste bank a.d., broj dinarskog računa. 340-19411-91, Srijemska biskupija, Štrosmajerova 20, Petrovaradin.

Za uplate iz inozemstva (RH), s naznakom „Donacija za Nadu“: Esrte bank a.d., IBAN RS35340000000001941191, Srijemska biskupija, Štrosmajerova 20, Petrovaradin, SWIFT (BIC) CODE: GIBARS22 ERSTE BANK A.D. NOVI SAD, SRBIJA.

Ključne riječi:
List "Nada" Srijemska biskupija