Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen godišnjak Otočkoga dekanata „Vrilo”

Otočac (IKA)

Objavljen je godišnjak župa Otočkoga dekanata „Vrilo” za 2023. godinu. Novi urednici nakon odlaska mons. Tomislava Šporčića u mirovinu su mons. Marinko Miličević i don Anđelko Kaćunko.

U uvodnoj riječi, uz zahvalnost i čestitku bivšemu župniku i uredniku „za upornost te veliki trud i žar”, glavni urednik mons. Miličević podsjeća da će upravo „u ovoj godini za Božić biti puna dva desetljeća kako naše glasilo ‘teče’ pod imenom ‘Vrilo’”. Naveo je također riječi iz prošlogodišnjeg uvodnika „da se vjerni narod, i ne samo on, naviknuo na ovu publikaciju i da mu ona treba. I ne samo to, u pisanju priloga za Vrilo sudjeluje iz godine u godinu sve više ljudi, što svjedoči o živom zanimanju i nastojanju da Otočac, kao središte dekanata ima ovakvo izdanje”. A za to, istaknuo je mons. Miličević, valja zahvaliti također župnicima cijeloga dekanata i njihovim (medijskim) suradnicima.

U novom broju „otočke Danice”, čitatelji mogu naći sadržaj u uobičajenim rubrikama odnosno poglavljima. Nakon poruka gospićko-senjskoga biskupa Zdenka Križića za prošlogodišnji Uskrs i Božić, objavljen je rimokatolički i grkokatolički kalendar 2023. godine, prenesen iz „Danice”. Potom slijedi kratka „vremenska prognoza” tzv. Stoljetnog kalendara za tekuću godinu, kao i raznoliki sadržaji iz područja „Dobro je znati”, gdje su uglavnom osnovni podatci o Crkvi i društvu te na kraju popis svih tiskanih medija u Gospićko-senjskoj biskupiji.

Nakon toga je prikaz nekoliko biskupijskih pastoralnih susreta, a zatim vijesti o događajima u jedanaest župa Otočkog dekanata. U rubrici „Mlado Vrilo” objavljeni su novi likovni radovi (vjero)učenika osnovne škole Zrinskih i Frankopana u Otočcu, a u „Susretu s ljudima i krajem” najprije je vijest o priznanju „počasni građanin” grada Otočca, koje je dobio bivši župnik Šporčić, potom životno svjedočanstvo, zatim viđenje „nadsportskog” značenja nogometnih reprezentativaca, osvrt na 60-godišnje djelovanje kulturne ustanove Gacko pučko otvoreno učilište u Otočcu, te na kraju podsjećanje na važnu povijesnu pobjedu hrvatske vojske nad Osmanlijama kod Jurjevih Stijena nedaleko od Otočca, pod vodstvom Petra Zrinskog 1663. godine.

Potom, u poglavlju „Knjiga – vjeran prijatelj”, „Vrilo” donosi prikaz odnosno stručne recenzije sedam tiskanih izdanja u otočkoj sredini, a na samom kraju publikacije je kratki teološki „pastoralni prinos” o potrebi za udruživanjem, s podnaslovom „Važnost skupine u odgojnom i pastoralno-katehetskom djelovanju s posebnim osvrtom na očekivanja mladih”. Godišnjak, kao i svake godine, sadrži stihove domaćih pjesnika.

Budući da je naslovnica „Vrila”, koji su likovno oblikovali stalni suradnici Milan Kranjčević i Frana Lokas-Mudrovčić, po tradiciji ukrašen jednom od crkava u Otočkom dekanatu, tako je na koricama novoga godišnjaka crkva sv. Mihovila u Ramljanima, koju je snimio Milan Krznarić, ujedno grafički oblikovatelj publikacije, čiji je nakladnik župa Presvetoga Trojstva u Otočcu.