Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen ljetni dvobroj Kane

Zagreb (IKA)

Objavljen je ljetni dvobroj kršćanske obiteljske revije Kana za srpanj i kolovoz.

Prema riječima urednice Maje Petranović, donosi se „bogat“ sadržaj „u želji da zajedno s ljetom donese blagotvorni odmor i bezbrižne trenutke koji otvaraju prostor za ono u čemu nas tijekom godine obveze ograničavaju, da zavirimo dublje, da svratimo pogled onkraj, da osjetimo više, da stvaramo…“

U Pitanju sadašnjega trenutka Josip Grbac piše pod naslovom Neopravdani strah od „desnice“ osvrćući se na parlamentarne i europske izbore. Ante Jerković u rubrici Samo pet stvari ističe pet činjenica koje treba imati na umu kada je riječ o sportu, ali i životu: svatko ima pravo na pogrešku; ponekad se pobjeđuje, a ponekad gubi; katkada je presudna „sreća“; važno je poštivati suparnika i pokazivati emocije. Na temu sporta nadovezuje se i Tomislav Matić pišući o Olimpijskim igrama u staroj Grčkoj, kao i Zvonko Franc u ulozi „hrvatskog izbornika br. 3 750 345“.

Stjepan Baloban piše o proglašenju blaženim i svetim kardinala Franje Kuharića, dok Ivan Šarčević u rubrici Isusovi sretni ljudi piše o postu i odricanju navodeći: „Isus ne dopušta da post postane ikakvo vanjsko dokazivanje, nego krajnje poosobljeni, skroviti čin za koji znaju samo posnik i skroviti Bog.“

Naslovni tekst (Ne)podnošljiva lakoća postojanja piše Sani Gilja, a Lana Ciboci Perša upozorava na povećano vrijeme koje djeca provode pred ekranima tijekom ljetnoga odmora: „Jedan je od učinkovitih načina kako djecu maknuti od ekrana poticanje na čitanje knjiga. Posebno zanimljive mogu biti teme iz područja medija, što može dodatno privući njihovu pozornost.“  Slavica Dodig pak u rubrici Zlatno doba  piše pod naslovom Radost i mir Gospodnji neka budu s vama!

Dok Krešimir Cerovac piše o Georgesu Lemaîtreu, belgijskom fizičaru i katoličkom svećeniku zaslužnom za teoriju velikog praska, tekst Tončija Tadića u novoj Kani naslovljen je Nuklearno ludilo.

Novi dvobroj Kane donosi i dva vrijedna i zanimljiva razgovora. Tomislav Kasić razgovarao je s Aldom Sinkovićem dotičući se početaka njegove novinarske karijere te dugogodišnjeg boravka u Vatikanu kao urednik na Radiju Vatikan. Govorio je o promjenama koje uočava u odnosu Crkve i medija, kao i o tome zašto mu je upravo papa Franjo najdraži od svih papa.

Drugi razgovor, onaj s dr. sc. Nenadom Polgarom, vodila je Maja Petranović, i to primarno o ulozi teologa u društvu, pri čemu je prof. Polgar istaknuo: „Specifičnost uloge teologa/teologinje jest postojanost, ili čak ukorijenjenost, na raskrižju triju različitih konteksta – crkvenog, znanstvenog i društvenog.“

Kanu u tiskanom ili eIzdanju moguće je naći u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti, a na vlastitu je adresu moguće primati uz pretplatu po cijeni od 22 eura godišnje (e-mailom na pretplata@ks.hr ili pozivom na 01 6349 044).

Ključne riječi:
Kana