Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen novi broj Kane

Zagreb (IKA)

Objavljen je novi broj Kane za svibanj 2024.

U svibnju se obilježavaju različiti dani koji se tiču ne samo majčinstva nego i obitelji, djece te katoličkog odgoja i obrazovanja. Tih su se tema dotaknuli i neki autori u Kani pa tako o Bogatstvu dana mjeseca svibnja pišu Tomislav Buntak i Petar-Krešimir Hodžić, dotičući se Majčinog dana (12. svibnja), Svjetskog dana katoličkog odgoja i obrazovanja (9. svibnja), Međunarodnog dana obitelji (15. svibnja) te Svjetskog dana djece (25. i 26. svibnja). U kontekstu obiteljskih tema objavljen je i članak Dopustite Bogu da vas iznenadi Marcele Šperande u rubrici Brojni, ali svi naši, kao i Pastoralne nade iz pera Sani Gilje u rubrici Na mreži. Iako društvene mreže omogućuju dijeljenje važnih životnih trenutaka s obitelji i prijateljima, ključno je voditi računa o privatnosti djece uz postavljanje jasnih granica i poštivanja njihovih individualnih želja. Tema je to o kojoj u Odgoju za medije piše o Lana Ciboci Perša.

U svibanjskoj Kani mogu se pročitati i dva intervjua. Čitatelj će kroz prvi moći upoznati Nevena Drozdeka, suvremenog autora za djecu i mlade te angažiranog vjernika-laika, čija je nova knjiga za krizmanike nedavno objavljena upravo u Kršćanskoj sadašnjosti (Nije to mala stvar odabrati kuma. Priča o Augustinu Kažotiću). „Kumstvo je vrlo ozbiljna stvar, ali danas prilično komercijalizirana i u svojoj osnovi degradirana. Ovo je djelo svojevrsno promišljanje o značenju kumstva, a blaženi Augustin izvrsno se uklopio u fabulu“, istaknuo je Drozdek.

O mnogim temama kao što su sinodalnost u Crkvi, ali i novinarska etika u Hrvatskoj za ovaj broj Kane govori i Blaženka Jančić, urednica Odjela Religija na Hrvatskom radiju. „Ako je Drugi vatikanski koncil bio izvjesna prekretnica Katoličke Crkve 20. stoljeća, sinoda bi mogla biti takva prekretnica sveukupnog života i djelovanja Crkve 21. stoljeća. U tom kontekstu, ne znam čime bi se mediji onda danas trebali više baviti, ako ne sinodom“, ističe među ostalim Blaženka Jančić.

Tomislav Matić redovito čitateljima Kane donosi pogled u prošlost, ovoga puta na parlamentarnu krizu u Ugarskoj 1903. – 1906. Za rubriku Pogled u prošlost u reviji Kana dr. sc. Tomislav Matić primio je 10. svibnja nagradu „Vjekoslav Klaić“ na ovogodišnjem Festivalu povijesti Kliofest.

Pitanje sadašnjega trenutka iz pera Josipa Grbca ovoga se puta bavi temom Kršćani i zatrovana komunikacija, dok Kolumna Stjepana Balobana progovara o Poniznosti u javnom životu. U svibanjskoj Kani ne nedostaje ni tema vezanih uz Crkvu i duhovnost (Duhovne vježbe i život – Krešimir Šimić, Sinodalnost nema alternativu u Crkvi – Branko Murić, Tajna zla – Ivan Šarčević, Izaijin Bog sjedi na prijestolju – Stipo Kljajić, Što se je, a što nije promijenilo objavom dokumenta Fiducia Supplicans – Krešimir Cerovac…). Ivana Ivančić Medved donosi članak uz 150. obljetnicu rođenja Ivane Brlić-Mažuranić pod naslovom Tko je žena vrsna?, osvrćući će na odgoj u religioznom duhu i Boga kao suputnika spisateljice koja je u hrvatskoj književnosti ostavila poseban pečat.

 

Ključne riječi:
Kana