Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen novi broj lista „Proložac“

Proložac (IKA)

Prigodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije koju će i ove godine veliko mnoštvo vjernika iz Imotske krajine i susjedne Hercegovine proslaviti na izvorištu rijeke Vrljike u Zelenoj katedrali u Prološcu, istoimena župa izdala je prvi ovogodišnji, a 97. po redu broj župnog glasila „Proložac“.

Već 39. godinu zaredom dva puta godišnje, za svetkovinu Velike Gospe i Božić, župa Proložac izdaje svoje glasilo kao godišnji presjek svih događanja u ovoj staroj župi Imotske krajine. Ovogodišnji broj broji 72 stranice koje sadrže 88 fotografija otisnutih u boji (autori su Boško Ćosić Drago Maršić Vedran Vidak Foto Olujić fra Nedjeljko Jukić).

List tradicionalno počinje uvodnikom kojeg potpisuje glavni i odgovorni urednik te župnik fra Vinko Gudelj.

Nakon toga slijedi tekst kojeg potpisuje dr. Dinko Aračić pod naslovom „Po njoj sva zemlja miriše“, a iza toga tekstovi fra Petra Lubine, urednika lista „Marija“ koji u tekstu pod naslovom „Mali Gospin perivoj“ piše o Gospinim crkvama, kapelama i kapelicama u župi Proložac.

List se nastavlja tekstovima Jure Maršića, „Srca puna ljubavi“, a potom slijedi izvještajni dio lista o proslavi tradicionalnih Živih jaslica u Prološcu, statistici župe te župne kronike kao i proslava Srca Marijina, Kraljice Mira, sv. Ivana te Prve svete pričesti.

Kulturnu rubriku uredio je novinar Mladen Vuković koji piše o putopisima fra Vjeke Vrčića, Gajtanu Krištiću te zborniku radova „Kulturna baština Zabiokovlja“. Drago Maršić piše u svojoj rubrici „Sazrela seoska idila“ o događajima i dogodovštinama u prološkoj župi, a Velimir Ćurčija Vele piše o poučnim pričama koje su se davno pričale i polako tonu u zaborav.

Posljednje stranice lista rezervirane su za pokojnike te raspored ovogodišnje proslave Velike Gospe. List je tiskan u 1 300 primjeraka, a grafički ga je obradio Silvio Družeić. Na naslovnoj stranici je slika umjetničkog djela „Gospa“, akademskog slikara Marijana Dadića iz Kölna, a na posljednjoj stranici korice slika Zelene katedrale.

Naslovnica lista “Proložac”

Ključne riječi:
„Proložac“ list novi broj