Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen novi dvobroj „Žive zajednice“

Frankfurt na Majni (IKA)

Iz tiska je izašao dvobroj „Žive zajednice“, (siječanj, veljača 2024.), glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.

U rubrici „Crkva u svijetu“ javlja o Godini molitve u 2024. koja je priprema za Jubilej 2025, a trebala se sastojati od cijelog niza događaja i želi biti „trenutak koji će duhovno obogatiti život Crkve i cijeloga Božjega naroda postajući konkretan znak nade.“ Uz rubriku „Iz Crkve u Domovini“ u kojoj je naglasak na proslavu Stepinčeva, tu je i nova rubrika „Iz Crkve u Njemačkoj“ koja prati događanja važna za crkveni život Hrvata u Njemačkoj.

U novom broju se može čitati i teološko promišljanje o političkoj teologiji dr. sc. Mirka Vlka. Dvobroj donosi i zanimljiv intervju s njemačkim povjesničarom prof. dr. sc. Ludwigom Steindorffom koji otkriva zanimanje jednog Nijemca za povijest Hrvatske koji je čak ovladao hrvatskim jezikom te upravo na hrvatskome jeziku dao intervju.

Od događaja u hrvatskim katoličkim zajednicama i misijama ističu se proslave jubileja 50 godina postojanja najsjevernije Hrvatske katoličke misije Schleswig-Holstein te50 godina postojanja Hrvatske katoličke zajednice Balingen-Ebingen.

U rubrici „Povijesni kutak“ može se pročitati kratki životopis velikog i fascinantnog, ali poprilično nepoznatoga, hrvatskoga velikana oca Stjepana Tomislava Poglajena.

Tu je i izvještaj s jubilarnog desetog Susreta hrvatskih studenata u Frankfurtu na kojem se okupilo stotinjak hrvatskih studenata iz Njemačke kojima je predavanja održala prof. dr. Asja Palinić-Cvitanović.

Ključne riječi:
Živa zajednica