Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen pastoralni kalendar Dubrovačke biskupije

Dubrovnik (IKA)

Za potrebe nove pastoralne 2019. godine u Dubrovačkoj biskupiji objavljen je i pastoralni kalendar po tjednima i po programima, a na naslovnici kalendara nalazi se vizualni identitet nove pastoralne godine čija tema je „Župna zajednica - zajednica krštenika“.

Svojevrsni logo godine predstavlja stilizirani križ formiran od točkica, kojim se želi naglasiti zajedništvo Božjeg naroda, kojem svatko pristupa sakramentom krštenja. „Točkice koje, simbolizirajući pripadnike zajednice, stvaraju dojam kretanja, gibanja koje oblikuje križ, žele nam naglasiti kako se zajedništvo unutar kršćanske zajednice izgrađuje kroz dinamiku odnosa, kroz pristupanje drugom, a ne u čekanju i pasivnosti. Budući da, svatko od nas, iz svoje životne situacije, pristupa zajednici, križ je nepravilnog oblika,“ navodi se u objašnjenju loga.

Svojevrsni logo godine predstavlja stilizirani križ formiran od točkica.

U zajednicu krštenika ulazimo sa svim onim što jesmo, nadalje se objašnjava, kako bismo u zajedništvu sa braćom i sestrama životom svjedočili i ispovijedali vjeru u Krista Gospodina, koji je Put, Istina i Život (usp. Iv 14,6). Hodeći za Kristom, istinu otkrivamo kroz dinamiku života. „Biti u istini znači, biti u dinamici odnosa između točkica, koje se okupljaju u znaku križa. Njegovanjem otvorenih, iskrenih, autentičnih odnosa između članova zajednice uprisutnjujemo Božje kraljevstvo među nama.“
Na početku pastoralnog kalendara nalazi se i pismo dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića „Složni budite“, uz novu pastoralnu 2019. godinu. Kalendar je uredio i za njega odgovara pastoralni vikar don Ante Burić.
Pastoralni vikar u popratnom pismu dekanima, župnicima i upraviteljima župa piše kako novu pastoralnu 2019. godinu pored drugih redovitih aktivnosti koje se odvijaju u našim župnim zajednicama, kao i svih onih aktivnosti koje provode naša biskupijska vijeća, želimo na poseban način posvetiti župnoj zajednici, promatrajući ju kao zajednicu krštenika.
Pozivajući se na pismo biskupa Uzinića vikar Burić naglašava potrebu ulaganja većeg truda i napora u pastoralnom radu u izgradnji zajedništva, unutar zajednica koje su im povjerene. „Promišljanje župne zajednice, kao zajednice krštenika, otvara nam cijeli niz mogućnosti i izazova u našem svakodnevnim pastoralnim naporima.“
Tijekom predstojeće pastoralne godine kroz kateheze za odrasle nastavit će se osnaživati u vjeri članovi zajednica, osobito članovi župnih vijeća, kao i svi oni koji su aktivniji u životu zajednica. Biskupijsko vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju priredit će sedam kateheza za odrasle, koje će tijekom korizme i došašća, biti ponuđene kao vrlo konkretna pomoć u zajedničkom nastojanju osnaživanja svijesti o potrebi izgradnje zajedništva u ljubavi, kako u našim župnim zajednicama, tako i u cijeloj mjesnoj Crkvi.
U planiranim događanjima objavljenim u pastoralnom kalendaru za 2019. godinu pastoralni vikar posebno naglašava mjesec listopad, „ koji je papa Franjo, želeći obilježiti stotu obljetnicu proglašenja Apostolskog pisma pape Benedikta XV, Maximum illud, posvetio promišljanju o evangelizacijskom i misijskom poslanju Crkve, poslanju na koje su svi članovi Božjeg naroda, pozvani sakramentom krštenja.“
Po župama je nova pastoralna godina najavljena na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja, a za župe je izrađen i prigodni plakat sa željom on bude vidljiv vjernicima tijekom cijele godine. Pastoralni vikar predlaže i da se stilizirani križ, koji se nalazi na plakatu, uz malo kreativnosti, iskoristi kao uvodna katehezu na početku pastoralne godine, te na taj način članovima zajednice posvijesti stvarnost župne zajednice, kao zajednice krštenika.
Vikar Burić svoje pismo je završio željom da se svi daju obasjati svijetlom istinskim koje prosvjetljuje svakog čovjeka (usp. Iv 1,9), kako bi mogli postati istinski graditelji zajedništva u ljubavi, te s nadom da će nova pastoralna godina uistinu biti milosno vrijeme za mjesnu Crkvu.