Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen prvi Mak u 2019. godini

Zagreb (IKA)

Siječanjski Mali koncil – Mak donosi niz zanimljivih naslova i tema, od onih tipično siječanjskih do redovitih rubrika, nagradnih zadataka, pitalica, zagonetki, šala. Makovci će u novom broju moći izraditi vlastiti kalendar.

Novi početak slavi i vrhovni poglavar Crkve, papa Franjo. Tako čuva tradiciju dugu 52 godine prema kojoj 1. siječnja pape pišu pismo o miru – u svijetu. Prvi je dan godine ujedno Marijin dan. Svetkovina kojom se Mariju časti i slavi kao Majku Božju – Bogorodicu. Niz pitalica uz koje se može naučiti o toj ali i o ostalim Marijinim svetkovinama kroz godinu, o tomu kako se ime Marijino izgovara širom svijeta, sve do poticaja za razmišljanje kakva je bila Marija – Isusova majka, sabrano je pod naslovom “Uz Mariju cijelu (novu) godinu”. A da je cijeli siječanj posvećen Presvetom Imenu Isusovu, mali (i veći) čitatelji Maloga koncila saznat će u redovitoj rubrici “Mjeseci u molitvi”.

“Dramolet” nudi igrokaz o Vjeronaučnoj olimpijadi koja (u)vodi u “životnu olimpijadu”; Blaž i na praznicima vrijedno odgovara na “najbolja pisma na svijetu” – pisma čitatelja, a “Psihotest” otkriva je li potrebno baš uvijek biti “glavni” i “najpopularnija” u društvu. U “Pismima iz misija”, siječanjski Mak čitatelje vodi sve do malih misionara na Madagaskaru, u Ekvadoru te Ruandi, upoznajući ih i s najvećom svjetskom akcijom solidarnosti među djecom, znanom pod nazivom “Dan svetoga Djetinjstva”, a prepoznatljivoj po djeci Pjevačima betlehemske zvijezde. Rubrikom “Geomak”, pak, s “majčice Zemlje” Mak čitatelje vodi sve do međuzvjezdanog prostora, prateći svemirsku sondu “Voyager”.

“Radosni prvopričesnici”, stranice kojima se najmlađe pripravlja za sakramente ispovijedi i euharistije, uobičajeno su pune crteža i prikladnih zadataka, a rubrika “Znam sam” – dok još snijega nema – donosi nacrt za izradu pahuljica koje se neće otopiti! Uz priču o djevojčici “izmišljalici” te slikopriču o neobičnom Don Boscovom “anđelu čuvaru”, ističe se istinita priča koja doziva uspomene iz djetinjstva na širokobriješkoga franjevca Blagu Karačića, pjesnika, pisca i slikara. Kako je to moguće da se dijeljenjem umnaža otkriva “Marta” u svome dnevniku, a rubrika “U kuhinji”, u siječnju na jelovniku ima rezance s Makom!

Novi broj Malog koncila na zadnjim koricama donosi i obiteljsku igru “Makovi mironosci”.

Ključne riječi:
Mali koncil