Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen siječanjski „Mak“

Zagreb (IKA)

Unatoč potresima, epidemiji i izolacijama, iz tiska je izišao prvi novogodišnji, siječanjski broj „Maka – Maloga koncila“, u nadi da će doprijeti do što više svojih vjernih i onih budućih čitatelja.

I lijepa „makovica“ s njegove naslovnice kao da licem svjedoči sve te tjeskobe i tegobe, ali i „obasjanost Bogom“. Tragom Betlehemske zvijezde u njenim rukama, siječanjski broj čitatelje vodi do bogatih misijskih stranica, gdje se – uz spomen na Dan svetoga Djetinjstva – odgovara na pitanje mogu li djeca biti misionari. Pisma misionara pak, don Luke Pranjića iz Ekvadora i don Danka Litrića iz Ruande, nadahnuće su za to kako da to budu pa drugima, u radosti i ljubavi, donose Kristovo svjetlo i u najtežim okolnostima.

Za „Dan mjeseca“ siječanjski je Mak odabrao Gospodinovo krštenje, pruživši ga djeci kroz poučno-zabavne zadatke, a kroz sve ostale važnije siječanjske dane provest će ih originalan „Vjerotest“. U plemenitosti i dobroti čitatelji će rasti čitajući istinitu zgodu „Dva kralja Medvedgrada“ ili životopis „neobične djevojke Angele“ koja je postala utemeljiteljica uršulinki, a u razgovoru s pravim vatrogascem Marijom otkrit će veličinu toga zanimanja. Na stranicama „MaLIMAka“, zamišljenima ponajprije za prvopričesnike, niz je poticaja – od toga kako u nedjeljnim čitanjima ugledati nevidljiva Boga, do vođenja intervjua o prvoj pričesti s vlastitim roditeljima. Za sve koje bi u dugim zimskim večerima mogla uhvatiti bezvoljnost tu su naročiti „štapići protiv dosade“, a usred siječanjskog Maka na kartonskom umetku, svi mogu zaviriti u „Josipovu radionicu“ pa uz malo vlastite kreacije osvojiti i Makovu majicu! Sveti Josip, koji je dobio cijelu godinu, dobio je i stražnju Makovu koricu, da svi nauče njemu upućenu molitvu.

„Vijesti iz povijesti“ otkrivaju koje slatkiše su jeli stari Egipćani i Rimljani, a Blaž znatiželjnicima odgovara zašto nema kućnog ljubimca i tko to donosi božićne darove… A sve to, tek je „vrh ledena brijega“ siječanjskoga Maka, koji pršti još igrokazima, „blagoslovima“, bojankama, zagonetkama i glavolomkama te u redovitoj rubrici „Proletuše“ otkriva čak i to tko se mora često pričešćivati! A tko bi sve morao Mak čitati – saznat će svi koji sebi i drugima žele sjaj pravog Svjetla, mir i dobrotu.

Ključne riječi:
MAK