Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen vodič svetišta Gospe od Krasna i krasnarske župe

Krasno (IKA)

U prigodi proslave Velike Gospe u rukama hodočasnika našao se prvi put tiskani vodič svetišta Gospe od Krasna kao i krasnarske župe sv. Antuna Padovanskog.

Pripremu i tiskanje vodiča inicirao je čuvar svetišta i župnik Krasna vlč. Stipe Zeba uz pomoć nakladnika Riječke nadbiskupije, Gospićko-senjske biskupije i župe Krasno. Glavni urednik i grafički urednik je Bruno Lončarić, grafičko oblikovanje je uradila Kyra Wolf, lekturu i korekturu Jagoda Randić, obradu fotografija Lidija Anić, a nakladu od dvije tisuće primjeraka je tiskala Tiskara Šuljić iz Rijeke.

Na početku vodič donosi pjesmu nekadašnjeg krasnarskog župnika Milana Pavelića „Planinskoj ružici, Majci Božjoj od Krasna“ kao i prigodne tekstove krasnarskog sina riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića i župnika Stipe Zebe. Vodič donosi najvažnije podatke iz povijesti sakralnih objekata Krasnog, župne crkve Sv. Antuna, kapelice Sv. Marka i župnog stana. Najvažnije poglavlje vodiča je o povijesti svetišta u srcu Velebita na tisuću metara nadmorske visine, o samom kipu, čudesnim ozdravljenjima te o buli pape Pija IX. od 28. travnja 1876. godine kada je svetištu za pojedine marijanske blagdane dat potpuni oprost grijeha. Kapitularni senjski vikarijat bio je ponukan poslati zamolbu Vatikanu nakon čudesnog ozdravljenja župnika sv. Jurja Ambroza Kriškovića 1839. godine na zagovor Gospe Krasnarske.

Vodič piše o povijesti hodočasničke zgrade iz 1860. godine u čijoj je obnovi najveću ulogu imao ogulinski župnik i senjsko-modruški pomoćni biskup Josip Pavlišić. Donose se zapisi iz župne spomenice kao i popis svih župnika i čuvara svetišta od Josipa Nagyja iz 1877. godine pa do sadašnjeg Stipe Zebe. Kroz kroniku dugu oko 150 godina spoznaje se rast tog svetišta kao i sve poteškoće i patnje u bivšim sustavima koje su župnici proživljavali s narodom. Vodič daje i prikaz križnog puta, rad Blaža Devčića u crkvi Majke Božje od Krasna. U vodiču se nalaze i dvije značajne turističke atrakcije, jedini šumarski muzej u Hrvatskoj kao i Kuća Velebita, moderno zdanje koje na multimedijalni način predstavlja prirodu i život ljudi sjevernog Velebita. Na koncu je rubrika Info s najvažnijim podacima i kontaktima ustanova na području Krasna.

Ključne riječi:
svetište Krasno vodič