Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen župni godišnjak Kolišće

Zagorje Ogulinsko (IKA)

U Župi sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom, uoči župne svetkovine, u četvrtak 22. travnja, predstavljen je novi, 22. broj župnog godišnjaka Kolišće.

Predsjednik KUD-a Sv. Juraj Zdravko Bertović na početku je istaknuo da se ove godine zbog pošasti koronavirusne bolesti promocija održava samo u krugu članova Uređivačkog vijeća, a da se i dalje odgađa predstavljanje knjige, separata prvih dvadeset brojeva Kolišća, za kasnija vremena kada epidemiološki razlozi to dopuste. Na predstavljanju novog Kolišća bio je i zagorski župnik Ivica Miloš čiji „Uvodnik“ otvara godišnjak. Ukazao je na potrebu predaje u ruke Onoga koji nas može osloboditi trenutne patnje.

Nakon uvodnika Kolišće donosi Korizmeno-uskrsnu poruku gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića, kao i korizmenu poruku pape Franje za korizmu.

O kronici Župe vrlo iscrpno piše vjeroučitelj Franje Puškarić, a donosi i župnu statistiku. Slijedi prilog o preminulom gospićko-senjskom biskupu Mili Bogoviću. Dinka Mališ donosi iscrpni prikaz aktivnosti u područnoj školi Bernarda M. Luketicha Prve osnovne škole Ogulin.

Slijedi prikaz aktivnosti po mjesnim odborima: Ivice Vukovića za MO Zagorje, Ivice Paušića za MO Ribariće i Zlatka Francetića za MO Desmerice. Ivan Kolić prezentira rad DVD-a Zagorje, Mladen Paušić DVD-a Ribarići, a Zdravko Bertović KUD-a „Sv. Juraj“. Josip Puškarić donosi aktivnosti LD Srnjaka a Tihomir Bertović od LD Klek, VII. Sekcije.

Franjo Bertović prezentira bogatu aktivnost Hrvatske bratske zajednice iz SAD-a, kao i domaćeg odsjeka 2001 Frankopana iz Zagorja. Rubriku „Jeste li znali“ slijedi „Baština našega kraja“ u kojoj mag. theol. Franje Puškarić u članku „Od zrna do pogače“ piše kako je nekada bilo. Franje Kolić donosi važne povijesne detalje iz života Zagorja vezano za gradnju infrastrukture te rezultate vatrogasaca na natjecanjima.

Godišnjak zatvara zabavni kutak.

Izdavač lista je Župa sv. Jurja, lektor je Maja Bertović a na čelu uređivačkog odbora je glavna urednica je Anita Puškarić. Tisak je obavila Og grafika. Na naslovnici i danjoj dominira Lovački dom LD Srnjaka iz Zagorja i interijer istoga.