Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena autorizirana verzija konstitucije Praedicate Evangelium

Vatikan (IKA)

Autorizirana verzija "Editio typica" objavljena je 31. ožujka na posebnim stranicama vatikanskoga poluslužbenoga dnevnika L'Osservatore Romano, prenosi Vatican News.

Apostolska konstitucija Praedicate Evangelium (Propovijedajte Evanđelje) objavljena je 19. ožujka. Međutim, tekstualna verzija i dalje je sadržavala manje uredničke pogreške i pogreške pri pisanju. Reforma Rimske kurije stupa na snagu na nedjelju Duhova, 5. lipnja.

Nova konstitucija za sjedište Katoličke Crkve zamjenjuje dosadašnju konstituciju “Pastor Bonus” (Dobri pastir) pape Ivana Pavla II. iz 1988. godine. Papa Franjo je, kako je rečeno, već ranije proveo većinu reformskih mjera. Novost su daljnja spajanja četiriju vatikanskih ureda, evangelizacije i nove evangelizacije te edukacije i kulture, u dva dikasterija.

Značajnija novost je u tome da Papina odredba da u načelu svaki kurijalni autoritet mogu voditi i neklerici, uključujući žene. Cilj je također internacionalizacija osoblja Rimske kurije. Osim toga, ona bi u budućnosti trebala još više surađivati s mjesnim Crkvama.