Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena Kana za lipanj

Zagreb (IKA)

Objavljen je novi broj Kane za mjesec lipanj.

Lipanjski broj Kane donosi sadržaj uz koji će čitatelj moći promišljati o vjerničkoj stvarnosti, o tome kako danas ostati kršćanin u ovome svijetu, a nije preskočena ni tema nogometa: Tomislav Matić u rubrici Pogled u prošlost donosi povijesnu, ali aktualnu temu uz Europsko nogometno prvenstvo koje se održava upravo ovoga mjeseca – Postanak nogometa.

U Pitanju sadašnjega trenutka Josip Grbac piše o temi pod naslovom Djeca: bogatstvo ili ‘Problem’? ističući da je naš odnos prema djeci najizrazitiji pokazatelj humanosti društva. Stjepan Baloban u svojoj se kolumni bavi pak pitanjem Zašto nam treba teologija? referirajući se na vrijeme velikih promjena u životu i djelovanju Katoličke Crkve pred kojom su brojni izazovi. Ivan Šarčević u rubrici Isusovi sretni ljudi u tekstu okrenutom duhovnosti podsjeća čitatelje da na to da nas Isus razumije i poučava da molimo za ono najteže, za svoje dužnike i neprijatelje. Duhovnošću u starosti bavi se u ovom broju Kane Slavica Dodig, autorica stalne Kanine rubrike posvećene starijima, Zlatno doba.

S. Veronika Mila Popić donosi tekst pod naslovom Sabranost, Josip Sanko Rabar Poziv pojedincu, a Martina Vuk Grgić u tekstu Čovjek unutar kulture nasilja upućuje na pitanje trebamo li samo zato što smo kršćani uvijek okretati drugi obraz ili se ponekad smijemo pitati: „Zašto me udaraš?“ (Iv 18,23). U kontekstu nošenja s problemima tu se nadovezuje tekst Brigojedac koji je za ovaj broj Kane napisala Sani Gilja. „Čak se i vrlim teolozima dogodi da nam vrtlog svakodnevice zamuti pogled“, piše autorica, koja je, opisujući dječje kreativne instalacije, Brigojedaca i Strahoždera, zaključila da uvijek treba tražiti ispravnu perspektivu na stvarnost te se prisjetiti Isusovih riječi o tjeskobnim brigama.

Lipanjska Kana donosi i tri razgovora. S prof. Stephenom Bullivantom, ravnateljem Centra za religiju i društvo Benedikta XVI. u Velikoj Britaniji i profesorom teologije i sociologije religije na Sveučilištu St Mary’s Twickenham razgovarale su prof. dr. sc. Jasna Ćurković Nimac i sociologinja Paula Zujić. Dotaknuli su se tema ateizma i sekularizacije u suvremenim zapadnim društvima, religijske ravnodušnosti, suvremenih izazova Katoličke Crkve danas i niza drugih. Poseban razgovor smješten je u rubriku Iz misijskog života za koju je Trpimir Alajbeg razgovarao sa sestrama franjevkama Krista Kralja koje već 50 godina djeluju u Demokratskoj Republici Kongo, s. Mirabilis Višić i s. Blaženkom Barun. Treći razgovor vodila je Marija Perčić s mr. sc. Anom Marijom Dobronić, edukacijskom rehabilitatoricom (područje defektologije) koja već trideset godina radi s osobama s intelektualnim teškoćama.

Kana i ovoga puta na 60-ak opremljenih stranica donosi niz tema pouzdanih autora među kojima se nalaze i Ljiljana Matković-Vlašić (Naša civilizacija – brod koji tone), Aldo Sinković (Sinoda i Jubilej presudni za papu Franju), Krešimir Šimić (Teologika zova), Stipo Kljajić (Jedini Bog, učitelj naroda – Izaijin Bog) i drugi.

Kanu se može pronaći u župama, kao i u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti, a na vlastitu adresu možete se primati uz pretplatu po cijeni od 22 eura godišnje (e-mailom na pretplata@ks.hr ili pozivom na 01 6349 044).

Ključne riječi:
Kana