Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena knjiga „Djeca i mladi u Bibliji“

Zagreb (IKA)

Kršćanska sadašnjost objavila je knjigu umirovljene sveučilišne profesorice Slavice Dodig „Djeca i mladi u Bibliji“ koja proučava djetinjstvo i mladenaštvo u biblijskim tekstovima.

Riječ je o biblijskoj antropologiji djetinjstva, mladoj znanstvenoj grani koja proučava život djece u nekoj zajednici, njihovo mjesto i ulogu u društvu. Kakav je bio položaj djece u Bibliji, što Biblija govori o začeću, porođaju, trudnoći, sportu, bolesti, zlostavljanju, smrti djece te koja je simbolika djece u Bibliji, kao i mnoštvo drugih zanimljivih detalja autorica je sabrala u ovoj knjizi, uz dodatak niza promišljanja o položaju djece nekada i danas, simbolici djece u Bibliji, Isusovih i biblijskih izreka o djeci, Sirahovih odgojnih savjeta itd.

Pod pojmom biblijske antropologije djetinjstva moglo bi se u širim okvirima podrazumijevati proučavanje svih značajki djetinjstva u biblijskim vremenima na ograničenom zemljopisnom prostoru. U užem smislu, ona podrazumijeva proučavanje biblijskih tekstova koji govore o životu djece i mladih od prvih trenutaka njihova života, odrastanja i odgajanja, sve do mladenaštva i ulaska u bračnu zajednicu, kada prestaje jedno životno razdoblje, a započinje drugo, odgovornije razdoblje čovjekova života.