Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena knjiga „Komušina - Kondžilo 1992. - 1997.“

Komušina (IKA/KTA)

U izdanju Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, Komušina, ovih dana objavljenja je knjiga „Komušina - Kondžilo 1992. - 1997.“, autora mons. Ante Meštrovića, izvijestila je KTA.

Knjiga ima 604 stranice, a po želji autora, nakon podmirenja troškova za knjigu, sav prihod je namijenjen kondžilskom svetištu. Knjiga će biti predstavljena u utorak 10. kolovoza u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini.

Autor knjige mons. Meštrović u uvodu je napisao: „Kroz knjigu se isprepliću pisani dokumenti, medijski zapisi te zabilješke i sjećanja župnika koji je podijelio ratne događaje, progonstvo, život u tuđini s pukom koji mu je Crkva povjerila, ali i povratak s Gospinom slikom što bliže svetištu, ali ne i u samu Komušinu… Neka ostane kao obaveza sjećanja na zavjet otaca i poticaj ne zaboraviti podrijetlo i zavičaj“.

U pogovoru je umirovljeni biskup Pero Sudar, između ostaloga, napisao kako knjiga „Komušina-Kondžilo 1992.-1997.“ „bilježeći dubinu boli, uglavnom nemoćnih i nedužnih konkretnih ljudi, pretvara se u spomenik izdržljivosti ljudskoga duha“. „Autor je sačuvao i javnosti ponudio riječi i slike iz vremena kada su nastale i osjećaje kada su proživljavani. I to je snaga svjedočanstva i vrijednosti ovoga djela. K tome, tekstovi i slike, kao u filmu, pomažu zaviriti u dušu i životne okolnosti prognanika, tu gorku, a često skrivenu i zaboravljenu stranu i posljedicu rata“, napisao je biskup čestitajući autoru.

Knjiga se može kupiti u župnom uredu u Komušini.

Tijekom rata 1992. – 1995., točnije 10. kolovoza 1992. srpski oružnici su zauzeli Komušinu i prognali sve župljane. Čudotvorna slika Gospe Kondžilske spašena je te je preko Žepča odnesena u Hrvatsku, a 11. kolovoza 1996. ponovo je vraćena u Žepče. Za Veliku Gospu 1998. godine iz Bistrice kraj Žepča slika Gospe Kondžilske ponovo je vraćena u Komušinu u svoje višestoljetno prebivalište.