Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena knjiga svećenika i profesora dogmatske teologije doc. dr. sc. Borisa Vulića

Osijek (TU) (IKA)

Iz tiska je izišla knjiga "Vjera kao eshatološko nestrpljenje. Ogled o Sergiu Quinziju" u vlastitoj nakladi autora doc. dr. sc. Borisa Vulića, svećenika i profesora dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu te glavnog i odgovornog urednika Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Temeljno pitanje knjige istaknuto je već na naslovnici: “Gospodine, zašto se nisi vratio kako si nam obećao?”

Riječ je o pitanju koje je u svim svojim djelima postavljao Sergio Quinzio, talijanski mislilac, čija promišljanja kod nas dosad nisu posebno istraživana. Svojom knjigom Vulić želi prikazati i razvijati Quinzijeve teološke (eshatološke, apokaliptične i ekleziološke) uvide, kao i njegov način odgovora na postavljeno pitanje, ali i na druga pitanja koja se iz njega rađaju: Zašto Krist još uvijek nije došao u slavi i sili? Zašto i dalje postoji golema patnja i bol, zašto i dalje smrt, zašto mrtvi ne ustaju iz svojih grobova na novi život i hoće li ovo zemaljsko hodočašće ikad uminuti, a molitve postati uslišane?

Najposlije, ima li na zemlji još vjere, nade i snage da se Gospodina u slavi stvarno iščekuje kao jedini spas? Odgovore na ova pitanja Quinzio je pokušavao pronaći čitajući Sveto pismo u krajolicima vjere i nade, koji ga ne lišavaju nestrpljenja i neizvjesnosti, nego ih čak još i pojačavaju.