Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena Poruka za 45. svjetski dan turizma

Vatikan (IKA)

„Turizam i mir“ tema je Poruke koju je proprefekt Dikasterija za evangelizaciju, mons. Rino Fisichella, uputio povodom 45. svjetskog dana turizma koji će se obilježiti 27. rujna 2024. Kulturna razmjena među narodima, koja svoj povlašteni oblik nalazi u turizmu, može se također pretvoriti u konkretno predano zalaganje za mir, ističe se u Poruci koju je 28. svibnja objavio Tiskovni ured Svete Stolice.

Turizam trpi u ratnim žarištima i rat za sobom povlači niz posljedica koje izravno utječu na živote ljudi. Tamo gdje je ratno nasilje ugroženi su svi, bez iznimke, upozorava se u Poruci.

Razumijemo teškoće s kojima se taj sektor susreće zbog ograničenjâ koje su posljedica nesigurnosti. No, unatoč tome, pozvan je otvoriti se novim putovima, održavajući živom mogućnost da se hodočasnički putovi uskoro nanovo otvore u zemljama koje tradicionalno čuvaju bogatstvo naše vjere i naše povijesti.

Znatiželja koja pokreće milijune turista može se lako združiti s predanim zalaganjem oko bratstva, na takav način da se stvori mreža „glasnikâ mira“ koja govori cijelom svijetu pozivajući na okončanje svih ratova i ponovno otvaranje teritorijâ bremenitih poviješću, kulturom i vjerom, ističe se u Poruci u kojoj se podsjeća koliko je važno njegovati i podupirati obnovljenu predanost kulturi susreta, koju tako snažno podupire papa Franjo.

Uz početak Redovitog jubileja 2025. koji će biti obilježen 24. prosinca otvaranjem Svetih vrata Papinske bazilike Svetog Petra u Vatikanu, Poruka za Svjetski dan turizma završava porukom nade. „Svi se nadaju. U srcu svakoga čovjeka prebiva nada kao želja i očekivanje dobra, iako ne zna što mu sutra nosi“, citira se u Poruci bulu proglašenja Jubileja 2025., Spes non confundit.

To je očekivanje koje prati svakog onog koji kreće na put, jer je nada da će se doživjeti trenutke spokoja i radosti želja je koju se ne može zatomiti, zaključuje se u Poruci za 45. Svjetski dan turizma koji će se obilježiti 27. rujna 2024.

Ključne riječi:
poruka Svjetski dan turizma